- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ποιες πολιτείες των ΗΠΑ αψήφησαν & υποτίμησαν τον κορωνοϊό
Οι «5» που επιμένουν να αργούν στη λήψη περιοριστικών μέτρων
Κορωνοϊός: Η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περιοριστικά μέτρα δεν πείθουν κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ παρά την έξαρση των κρουσμάτων και θανάτων.
Η πλειονότητα των πολιτειών στις ΗΠΑ έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς πολίτες να μένουν σπίτι προκειμένου να τεθεί υπό κάποιο έλεγχο η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού καθώς τα περιστατικά στη χώρα συνεχώς αυξάνονται.
Την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της αμερικανικής ηγεσίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού ο ειδικός λοιμωξιολόγος, δρ. Άντονι Φαούτσι, ήταν ξεκάθαρος στην έκκλησή του προς τους Αμερικανούς: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι επιμένουν να μη μένουν σπίτι. Πραγματικά μόνο αυτό θα έπρεπε να κάνουμε όλοι», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ. Ωστόσο, πέντε πολιτείες των ΗΠΑ εμμένουν να υποτιμούν την απειλή του νέου ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο. Αυτές οι πέντε πολιτείες είναι:
Αλαμπάμα
Ο βαθύς αμερικανικός νότος των ΗΠΑ αντιστέκεται στην επιβολή της καραντίνας παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή αριθμούσε 1.270 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Η ανησυχία για τη μη λήψη περιοριστικών μέτρων είναι μεγάλη γιατί η Αλαμπάμα είναι μια πολιτεία ευάλωτη στις ιογενείς λοιμώξεις. Το ένα τρίτο των θανάτων της εποχικής γρίπης το 2018 σημειώθηκαν στην Αλαμπάμα, μία από τις πιο φτωχές πολιτείες των ΗΠΑ. Όταν ρωτήθηκε για τη μη λήψη μέτρων η κυβερνήτης της Αλαμπάμας, Κέι Άιβι, απάντησε: «Κάθε πολιτεία ζυγίζει τους δικούς της παράγοντες και αξιολογεί αναλόγως την κατάσταση».
Αρκάνσας
Μία ακόμη πολιτεία του αμερικανικού νότου που δεν έχει ζητήσει από τους πολίτες να μένουν σπίτι παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων. Το δίκτυο US News αναφέρει ότι στο Αρκάνσας έκλεισαν με κυβερνητική εντολή κάποιες επιχειρήσεις, όπως γυμναστήρια και καζίνο, αλλά καταστήματα ρούχων κι άλλα λειτουργούν ακόμα κανονικά. Ο κυβερνήτης Άσα Χάτσινσον δήλωσε ότι αν κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους.
Μισισιπής
Ο Μισισιπής, άλλη μια πολιτεία στον βαθύ νότο των ΗΠΑ, με ποσοστό φτώχειας στο 19,5% και ιστορικά μία από τις πολίτες με τα πιο χαμηλά εισοδήματα στις ΗΠΑ. Από όλες τις πολιτείες του νότου ο Μισισιπής έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων νέου κορωνοϊού κατά κεφαλή. Κι όμως ο κυβερνήτης Τέιτ Ριβς ήταν αρχικά διστακτικός. Υποχώρησε τελικά στις 1 Απριλίου και επέβαλε περιοριστικά μέτρα. Υπερασπίστηκε την αδράνειά του λέγοντας ότι «ο Μισισιπής δεν θα γίνει ποτέ Βόρεια Κορέα»!
Οκλαχόμα
Κάθε μέρα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες 100 νέα κρούσματα κορωνοϊού προσθέτονταν στον κατάλογο των περιστατικών Covid-19 στην Οκλαχόμα, αλλά η πολιτεία δεν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για όλους. Ο κυβερνήτης Κέβιν Στιτ προχώρησε στο μέτρο «Πιο Ασφαλής στο Σπίτι» μόνο για τους πολίτες άνω των 65 ετών και για εκείνους που πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε αυτήν την κατηγορία πολιτών έχει ζητηθεί να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τις πρώτες ανάγκες, όπως αγορά τροφίμων και φαρμάκων.
Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας δεν έχει νόημα αν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας Στιτ είπε: «Κατά την άποψη μου δεν μπορώ να κλείσω τα πάντα».
Μισούρι
Τις τελευταίες επτά ημέρες του Μαρτίου στην πολιτεία του Μισούρι καταγράφηκε αύξηση 600% των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση στις ΗΠΑ σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο κυβερνήτης Μάικ Πάρσον, όμως, δεν πήρε περιοριστικά μέτρα λέγοντας «κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μια τέτοια εντολή». Ο κυβερνήτης δεν έδωσε εντολή για κλείσιμο των σχολείων. Επέλεξε να μετακυλήσει την εν λόγω απόφαση στα σχολεία. Και τα 555 σχολεία έκλεισαν. Κάποιες πόλεις, όπως το Σεν Λούις και το Κάνσας Σίτι, μπήκαν αυτοβούλως σε καραντίνα και ζήτησαν από τον Πάρσον να εισάγει το μέτρο σε όλη την πολιτεία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.