Πομπέο: «Να απελευθερωθούν οι Αμερικανοί που κρατούνται στο Ιράν»
Με πρόφαση την έξαρση του κορωνοϊού
Την άμεση απελευθέρωση 70.000 Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στο Ιράν ζήτησε ο Πομπέο, χρησιμοποιώντας σαν πρόφαση την έξαρση του κορωνοϊού.
Άμεσα να ελευθερωθούν όλοι οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές του Ιράν ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Με επίσημη ανακοίνωσή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με πρόφαση την επιδημία του κορωνοϊού, απαιτήθηκε από την ιρανική πλευρά η απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων πολιτών των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν το ιρανικό καθεστώς άμεσα υπεύθυνο για οποιονδήποτε θάνατο Αμερικανού. Η αντίδρασή μας θα είναι αποφασιστική», διεμήνυσε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.
Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφεται ότι η Τεχεράνη αποφάσισε να αφήσει προσωρινά ελεύθερους 70.000 φυλακισμένους τη Δευτέρα, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τόσο στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του, όσο και σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πομπέο αξίωσε η ιρανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς που κρατά «άδικα» για «ανθρωπιστικούς» λόγους, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού στις φυλακές συνεπάγεται πως η παράταση του εγκλεισμού τους θα καταπατούσε κάθε έννοια «θεμελιώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Σύμφωνα με τον Πομπέο, οποιαδήποτε χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν θα πρέπει να ζητήσει να λάβει ανταπόδοση από την Τεχεράνη, αλλά και την αποφυλάκιση όλων των ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και των ξένων εγκλείστων στις ιρανικές φυλακές.
Η επιδημία της ασθένειας COVID-19 πλήττει πολύ σκληρά το Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες Τρίτη άλλους 54 θανάτους ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στους 291 νεκρούς.
Εξάλλου ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως στο Ιράν αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 881, στα 8.042, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Δρ. Κιανούς Τζαχανπούρ.
Σύμφωνα με τον Τζεβάιντ Ραχμάν, ειδικό του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στις ιρανικές φυλακές, όπου ο υπερπληθυσμός των εγκλείστων, η ανεπαρκής σίτιση και η έλλειψη υγιεινής προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Τα προβλήματα αυτά, τόνισε, σημαίνουν πως «υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την υγεία των φυλακισμένων».
Η σχέση των ΗΠΑ με το Ιράν χαρακτηρίζεται από μεγάλη ένταση, ειδικά μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, τον Ιανουάριο. Η ενέργεια αυτή εξώθησε την Τεχεράνη να εξαπολύσει επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, φέρνοντας τα δύο κράτη στα πρόθυρα πολέμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αμφότεροι πρώην πρωθυπουργοί του Μακρόν
Oι αρχές είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη λειτουργία των VPN και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ποιος μπορεί να συνδεθεί
Yποστηρίζει ότι πολυετής έκθεσή της σε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών της προκάλεσε σοβαρή ψυχική βλάβη
Η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει ενεργειακές υποδομές
Ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Φαρμακευτικής Χορήγησης στο University College London
Κατηγορηματικός ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας ενοικίασης
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους στον Κόλπο από πιθανά αντίποινα
Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρίνει τον πρόεδρο, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στο τηλεοπτικό ριάλιτι «The Apprentice»
Η ανησυχία για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να εντείνεται
Αποτέλεσμα ορογενέσεων, ρηγμάτων και ηφαιστειακής δραστηριότητας σε βάθος 4 δισ. ετών
Η λεγόμενη «εργατική τάξη», ο εκλογικός πυρήνας του τραμπισμού, σήκωσε κεφάλι. Οργανώθηκε, συντονίστηκε και άρχισε να αντιπαρατάσσεται στους δρόμους κατά των ταγμάτων εφόδου
2ος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του από σφαίρες πράκτορα της ICE. Το γεγονός ξεσήκωσε τους κατοίκους της Μινεάπολης και άσκησε τεράστια πίεση στον Τραμπ
Ο νεαρός που ενεπλάκη στο σφοδρό τροχαίο επικοινωνούσε από την πρώτη στιγμή - «Θρηνώ τους φίλους μου»
Eίχε κερδίσει 2,4 εκατ. λίρες το 2010
Έρευνες σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο για καθυστερημένη αναφορά ύποπτης δραστηριότητας πρώην πελάτη της τράπεζας
Θρήνος και ερωτηματικά για τα «αετόπουλα» που σκοτώθηκαν στο σφοδρό τροχαίο
Γνωστή για την αγάπη της σε luxury αντικείμενα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.