- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φύκι το αρχαιότερο απολίθωμα στον κόσμο
Είναι ενός δισεκατομμυρίου ετών και βρέθηκε στην Κίνα
Μικροσκοπικό φύκι ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, είναι το αρχαιότερο απολίθωμα πράσινου φυτού στη Γη.
Μικροσκοπικά απολιθώματα φυκιών ηλικίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετών, που βρέθηκαν στην Κίνα, είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο ενδείξεις πράσινων φυτών. Φαίνεται πως τα πράσινα φύκια υπήρχαν σε μεγάλους αριθμούς στις θάλασσες του πλανήτη πολύ προτού εμφανιστούν τα πρώτα σύγχρονα φυτά στην ξηρά πριν περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια.
Τα αποτυπώματα των φυκιών του είδους Proterocladus antiquus, που έχουν μέγεθος μόνο ενός κόκκου ρυζιού, αλλά τότε ήταν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στη Γη, ανακαλύφθηκαν πάνω σε βράχους κοντά στην πόλη Νταλιάν της βόρειας Κίνας.
Τα πρώτα φυτά στη Γη ήταν απλοί μονοκύτταροι οργανισμοί, αλλά σταδιακά αναπτύχθηκαν πολυκύτταρα φυτά όπως το Proterocladus, το οποίο ανήκει στα λεγόμενα χλωρόφυτα μακροφύκη και είναι 200 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τα αρχαιότερα έως τώρα γνωστά πράσινα φυτά. Οι οργανισμοί αυτοί ζούσαν σε ρηχά νερά μαζί με άλλους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς (μετατρέποντας το φως του ήλιου σε οξυγόνο) και τα σχήματα τους διατηρήθηκαν στα πετρώματα μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής γεωεπιστήμονα και παλαιοβιολόγο Σουχάι Σιάο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βιρτζίνια των ΗΠΑ (Virginia Tech), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οικολογίας και εξέλιξης «Nature Ecology & Evolution».
«Τα νέα αυτά απολιθώματα δείχνουν ότι τα πράσινα φύκια ήταν σημαντικοί παίκτες στον ωκεανό πολύ πριν οι απόγονοί τους μετακινηθούν στην ξηρά και πάρουν τον έλεγχό της. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πράσινα φύκια είχαν εξελιχτεί πριν ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κάτι που μεταθέτει κατά περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν την πρώτη εμφάνισή τους. Αυτά τα απολιθώματα συνδέονται με τους προγόνους όλων των σύγχρονων φυτών της ξηράς που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Σιάο.
Η ζωή στη Γη εξαρτάται από τα φυτά και τα φύκη για τροφή και οξυγόνο. Τα δέντρα και τα φυτά κάθε είδους στην ξηρά, όλα εξελίχθηκαν από τα πρώιμα είδη θαλάσσιων μικροσκοπικών φυκιών, που προηγήθηκαν κατά περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια.
Δεν συμφωνούν όλοι πάντως οι επιστήμονες με τη θαλάσσια προέλευση των φυτών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα πρώτα πράσινα φυτά εμφανίστηκαν σε ποτάμια και λίμνες και αργότερα εισέδυσαν στις θάλασσες.
Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες είδη φυκιών, καφέ, κόκκινων και πράσινων. Το αρχαιότερο είδος φυκιού που έχει βρεθεί, είναι τα κόκκινα Rhodophyta ηλικίας 1,047 δισεκατομμυρίου ετών, ενώ το ελαφρώς νεότερο Proterocladus antiquus είναι το αρχαιότερο πράσινο φύκι. Όπως είπε ο Σιάο, μερικά σύγχρονα πράσινα φύκια (siphoncladaleans) μοιάζουν πολύ με εκείνους τους πανάρχαιους πράσινους προγόνους τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ιδιωτικό νησί του
Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Ο επικεφαλής της Nasa διαβεβαίωσε ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν παρεμβαίνει στην επιλογή του πληρώματος
Σε ό,τι αφορά τον πατέρα του υπόπτου είχε κατηγορηθεί για βιασμό από μία από τις εγγονές του το 2013
Στο Συμβούλιο Υπουργών συζητήθηκε και η δέσμη μέτρων για τους ταξιδιώτες
«Έχουμε το δικαίωμα, κατέρριψαν το ελικόπτερό μας»
Μήνυμα κατά της υποκίνησης βίας μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη
Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για διαφορετική μεταχείριση περιεχομένου που αφορά LGBTQ+ κοινότητες
Ο influencer που κατηγορείται για trafficking και σεξουαλικά εγκλήματα σε μια παράξενη συνέντευξή του στο New Yorker
Έκκληση της οικογένειας του θύματος: «Η φρικτή επίθεση να μη διχάσει τη χώρα»
Ο συνιδρυτής της Microsoft θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων
125 ματς σε τουρνουά Grand Slam χρειάστηκε ο 29χρονος Γερμανός Alexander Zverev για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο σε major.
Η Μικαέλα Ράιλααρσνταμ ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο ζητώντας συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος
Τα λάθη στην υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της 11χρονης
«Μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Γιατί η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει τακτική απέναντι στην Άγκυρα
Το χρονικό της υπόθεσης
«Βγείτε στους δρόμους», προτρέπει τους πολίτες ο ιδιοκτήτης του X
«Δείχνουν αξιοσημείωτο βαθμό εμπιστοσύνης ότι γειτονικές χώρες θα έσπευδαν να τους βοηθήσουν σε μια κρίση»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.