Το ελληνικό street food που κάνει θραύση στη Νέα Υόρκη
Το καρότσι του θείου Κώστα που έγινε καντίνα
Ονόμασαν το καρότσι τους «Uncle Gussy's» κι άρχισαν να φτιάχνουν πίτα γύρο, γεμιστά, κοκκινιστό, παστίτσιο και κέρδισαν τους νεοϋορκέζους.
«Πιστεύουμε ότι το πολύ καλό φαγητό ξεκινάει από την οικογένεια και η δική μας οικογένεια ξέρει σίγουρα από καλό ελληνικό φαγητό!». Μ' αυτόν τον τρόπο υποδέχονται τους επισκέπτες της ιστοσελίδας τους οι αδελφοί Νίκος και Φώτης Καραγιώργος, ιδιοκτήτες της καντίνας «Uncle Gussy's», που προσφέρει ποιοτικές μεσογειακές γεύσεις, στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, τη Νέα Υόρκη. Στην καντίνα τους, στη συμβολή της 51ης οδού και της λεωφόρου Παρκ (51st & Park Avenue), τις ημέρες που ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό -ακόμα και με ...δόντια- σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους που θέλουν να πάρουν μια «γεύση» Ελλάδας, βουτώντας τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, τα σουβλάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες τους σε άφθονο τζατζίκι!
Όπως πολλοί άλλοι Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και ο θείος των αδελφών Καραγιώργου, Κώστας, είχε στήσει το δικό του μικρό καρότσι, πουλώντας χοτ-ντογκ και πρέτσελ, από το 1971, στο ίδιο σημείο όπου σήμερα λειτουργεί η καντίνα, που πήρε το όνομά της απ' αυτόν.
«Το 2007, εγώ και ο αδελφός μου, ο Φώτης, αρχίσαμε μ' ένα καρότσι, όχι από τα απλά, αλλά απ' αυτά με το σκέπαστρο. Το ονομάσαμε "Uncle Gussy's" και αρχίσαμε να προσφέρουμε πίτες, γύρο, χοιρινό σουβλάκι και τζατζίκι. Μας βοήθησε πολύ και η μάνα μου, η οποία κάθε Τρίτη και Πέμπτη ετοίμαζε κάτι σπιτικό (π.χ. κοκκινιστό, γεμιστά, παστίτσιο, σπανακόπιτα). Εκεί ήταν που έγινε το "κλικ". Ξετρελάθηκαν όλοι μ' αυτά τα σπιτικά φαγητά. Σιγά σιγά "έπιασε" η ιδέα μας και είχαμε ουρά», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Νίκος Καραγιώργος, εξηγώντας πώς ξεκίνησαν όλα.
Από το σκεπαστό καρότσι, τα δυο αδέλφια πέρασαν σε καντίνα, όταν μια μέρα είδαν να περνάει μπροστά τους ένα μεγάλο φορτηγό, που πουλούσε σνίτσελ. «Τότε μού είπε ο αδελφός μου: πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς ένα φορτηγό. Έτσι κι έγινε», λέει ο 43χρονος, ο οποίος «βούτηξε» από μικρός, όπως λέει, στα βαθιά αυτής της δουλειάς.
Με εκλεκτά υλικά, αρκετά από τα οποία προμηθεύονται απευθείας από την Ελλάδα, όπως το λάδι και τη ρίγανη που έχει ξετρελάνει τους Αμερικανούς, τα δυο αδέλφια προσφέρουν στους πελάτες τους την κλασική πίτα γύρο με τζατζίκι, σουβλάκια και τηγανητές πατάτες, ελληνική σαλάτα και πολλά ακόμα φαγητά, πάντα με «γεύση» Ελλάδας.
Όταν, μάλιστα, κάποιοι άρχισαν να ζητούν φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες, που συναντά κανείς κυρίως στην αραβική κουζίνα), τα δυο αδέλφια «απάντησαν» με κολοκυθοκεφτέδες, με μια μικρή ...παραλλαγή. «Πολλοί ζητούσαν φαλάφελ, αλλά εγώ δεν μεγάλωσα μ' αυτά και είπα να φτιάξουμε κάτι που τρώμε εμείς και να το σερβίρουμε ...αλλιώς. Έτσι κάναμε μια παραλλαγή κολοκυθοκεφτέδων, που δεν τους "πατάμε" και δεν τους βάζουμε στο τηγάνι. Τους κάνουμε σαν μπαλάκια, τους τηγανίζουμε στη φριτέζα και τους σερβίρουμε μαζί με πατάτες και φέτα. Τούς προσφέρουμε στους πελάτες μας τα τελευταία 3-4 χρόνια και πάνε πολύ καλά!», αναφέρει ο 43χρονος.
Με τις ρίζες της οικογένειάς του να «κρατάνε» από τον Άγιο Δημήτριο της ορεινής Ναυπακτίας, ο Νίκος Καραγιώργος εκτός από νόστιμα ελληνικά εδέσματα «σερβίρει» πολλές φορές και πληροφορίες για τις ομορφιές της Ελλάδας σε όλους όσοι θέλουν να την επισκεφθούν. «"Θα ταξιδέψω Ελλάδα, πού να πάω", με ρωτάνε», σημειώνει και προσθέτει: «Με το φαγητό έρχεται και η ...όρεξη για να ταξιδέψουν στη χώρα μας!».
Όσο για το «μυστικό» της επιτυχίας τους; «Δεν ψάχνουμε για ...παράδρομους όταν πρόκειται για το φαγητό μας ή ό,τι άλλο κάνουμε. Προσπαθούμε, με κάθε μέσο, να προσφέρουμε το καλύτερο και ποιοτικότερο φαγητό στους πελάτες μας», αναφέρει, επισημαίνοντας πως το μυστικό της επιτυχίας είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. «Αν κάτι δεν σ' αρέσει μην το κάνεις. Χάνεις την ώρα σου!», λέει χαρακτηριστικά.
Η καντίνα «Uncle Gussy's» δεν είναι η μοναδική ελληνική στη Νέα Υόρκη και θα έλεγε κανείς, όπως εξηγεί ο Νίκος, πως όλες πάνε καλά καθώς το ελληνικό street food είναι κάτι που φαίνεται ν' αγαπούν πολύ οι Αμερικανοί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.