Κοσμος

Τραμπ κατά των «προφητών της καταστροφής» στο Νταβός

Πυρά κατά Ομπάμα, Τούνμπεργκ και έπαινοι για το αμερικανικό όνειρο & τον Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
President Trump Speaks At The World Economic Forum in Davos, Switzerland

Από το βήμα του Νταβός ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τους «προφήτες της καταστροφής» και έπλεξε το εγκώμιο της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, άσκησε δριμεία κριτική κατά των «προφητών της κλιματικής καταστροφής» κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο ασχολείται κυρίως βιωσιμότητα του πλανήτη.

Ο Αμερικανός απηύθυνε έκκληση για καθολική απόρριψη των «προβλέψεων περί Αποκάλυψης» ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας του να υπερασπιστεί την οικονομία της. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν μια πρωτόγνωρη ακμή. Ο κ. Τραμπ επικαλέστηκε, για παράδειγμα, τις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα με την Κίνα, αλλά και εκείνη με το Μεξικό και τον Καναδά. «Αυτές οι συμφωνίες είναι μοντέλο για τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο Τραμπ ισχυριζόμενος ότι η αμερικανική οικονομία παρέπαιε όταν ανέλαβε εκείνος τα ηνία της υπερδύναμης κι ότι επικρατούσε απαισιοδοξία στις τάξεις των επιχειρηματιών και άλλων ατόμων με επιρροή, αλλά επί των ημερών του τα πράγματα πάνε ολοένα προς το καλύτερο. «Από τη μέρα που ανέλαβα δημιουργήθηκαν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας» στόχο που είχε στο μυαλό του όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο, είπε. Κι υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της ανεργίας για τα μέλη των μειονοτήτων και τις γυναίκες.

Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι με την πολιτική του συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την δίκαιη κατανομή του πλούτου, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, ανάμεσά τους και πολλοί Αμερικανοί, έγιναν πέρυσι κατά 25% πλουσιότεροι. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι μισθοί στα κατώτερα κλιμάκια αυξήθηκαν: «Το αμερικανικό όνειρο επέστρεψε, μεγαλύτερο και καλύτερο απ’ ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε. Τόνισε δε ότι ενώ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα είχαν κλείσει 60.000 αμερικανικά εργοστάσια, όσο διαρκεί η θητεία έχουν ανοίξει 12.000.

Πυρά κατά Γκρέτας Τούνμπεργκ και Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κατηγόρησε ευθέως την 17χρονη ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά αποκάλεσε όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα «κινδυνολόγους». Είπε χαρακτηριστικά: Αυτοί οι κινδυνολόγοι έχουν συνέχεια το ίδιο αίτημα. Θέλουν να κυριαρχήσουν, να αλλάξουν και να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής μας».

Και με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ έστρεψε τα πυρά του κατά των Δημοκρατικών αντιπάλων του εξαπολύοντας επίθεση κατά του «ριζοσπαστικού σοσιαλισμού».

Ο Τραμπ ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες του πλανήτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να κάνουμε τα έθνη μας ισχυρότερα, τις χώρες μας ασφαλέστερες, τους πολιτισμούς μας πλουσιότερους, τους λαούς μας πιο ελεύθερους και τον κόσμο πιο όμορφο παρά ποτέ». Και ως κήρυκας του προστατευτισμού και με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του ακροατήριο ενόψει των εκλογών συμπλήρωσε: «Πάνω απ’ όλα θα είμαστε πάντοτε αφοσιωμένοι στους εργαζομένους μας, τους πολίτες και τις οικογένειές τους, τους άνδρες και τις γυναίκες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών μας, την καρδιά των κοινοτήτων μας και την ψυχή των χωρών μας. Ας φέρουμε φως στις ζωές τους και ας τους δώσουμε τη δύναμη να φωτίσουν τον κόσμο»

Ο Τραμπ τόνισε ακόμη ότι μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης Συμφωνίας Πρώτης Φάσης με την Κίνα θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για τη Δεύτερη Φάση της εμπορικής συμφωνίας.

«Οι σχέσεις με την Κίνα είναι τώρα πιθανότατα καλύτερες από ποτέ. Περάσαμε ένα δύσκολο δρόμο», τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα ότι άφησε πίσω της συντρίμμια… Δεν έχασε, πάντως, την ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο του «υπέροχου νέου πρωθυπουργού» της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που «θέλει πολύ να κλείσει μια συμφωνία» για το εμπόριο με τις ΗΠΑ μετά το Brexit.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ