- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων
Δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες
Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Φάγεζ αλ Σάρατζ.
Το θέμα του πρόσφατου μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση της ΕΕ, έθιξε στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.
Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Μισέλ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση» στη Λιβύη και τόνισε πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Καταληκτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει πως στηρίζει πλήρως τη Διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ενόψει των μελλοντικών βημάτων, όπως συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου που έλαβε χώρα χθες, Τρίτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της υπόθεσης
Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του τραγουδιστή μετά τη δολοφονία της 14χρονης και τις προσπάθειες να καλύψει τα ίχνη του
Η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες
Σε κρίση οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου μετά τις αιχμές Μερτς για το Ιράν
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.