- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παραπομπή Τραμπ: «Κατάφωρες οι αποδείξεις» εναντίον του
Η έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων δείχνει «ανάμιξη ξένης χώρας» στις εκλογές
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ «επιδίωξε την ανάμιξη ξένης χώρας» στις εκλογές και «παρεμπόδισε την έρευνα», συμπεραίνει η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής.
«Κατάφωρες αποδείξεις» εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώθηκαν από την έρευνα που διεξήχθη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που είχε την επίβλεψή της.
«Η έρευνα έδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμιξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.
Ο πρόεδρος «χρησιμοποίησε τις εξουσίες του» και «έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσκληση (σ.σ. του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι) στον Λευκό Οίκο και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ανακοίνωση ερευνών που θα ευνοούσαν την εκστρατεία του» ενώ στη συνέχεια «παρεμπόδισε» τις έρευνες. Το γεγονός ότι η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξαρτιόταν από την ανακοίνωση του Κιέβου περί έναρξης ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
Η έκθεση συντάχθηκε για να υποβληθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής, η οποία θα ξεκινήσει αύριο τις ακροάσεις της, καθώς θα εξετάζει τη σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Σώματος.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι αποτέλεσε τη «δραματική κορύφωση» μιας πολύμηνης εκστρατείας που είχε ως στόχο να αποσπάσει «προσωπικά πολιτικά οφέλη».
Όσον αφορά την παρεμπόδιση της έρευνας, η έκθεση αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Τραμπ έδωσε οδηγίες σε μάρτυρες και κυβερνητικές υπηρεσίες να αγνοήσουν τις κλητεύσεις των Επιτροπών της Βουλής. Επισημαίνεται ότι «κανείς άλλος πρόεδρος στην ιστορία» εκτός του Τραμπ δεν έχει δώσει εντολή καθοδηγώντας τον εκτελεστικό βραχίονα να μην καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.
Η έκθεση τονίζει επίσης ότι ο Τραμπ επιτέθηκε δημοσίως και εκφόβισε τους μάρτυρες που κατέθεταν για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, ενώ υπενθυμίζει ότι ο εκφοβισμός μάρτυρα συνιστά «ομοσπονδιακό αδίκημα». Επίσης, απείλησε και επιτέθηκε κατ’ επανάληψη σε ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών, τον «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» που πρώτος κατήγγειλε στους ανωτέρους του το επίμαχο τηλεφώνημα Τραμπ-Ζελένσκι.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί, μολονότι η Επιτροπή Πληροφοριών θα υποβάλει τα συμπεράσματά της στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων. Και αυτό επειδή η Επιτροπή Πληροφοριών δεν μπορούσε να περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων προκειμένου να λάβει έγγραφα και να δοθεί εντολή για να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες.
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να πιστεύει ότι υπάρχουν όρια στις εξουσίες του ώστε να χρησιμοποιεί συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, τη στρατιωτική βοήθεια ή άλλες επίσημες πράξεις για να εξασφαλίσει βοήθεια για την επανεκλογή του, καταλήγει η έκθεση.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και θα ψηφίσει επί των συμπερασμάτων της. Στη συνέχεια, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων που θα ξεκινήσει αύριο τις δικές της συνεδριάσεις. Αν τελικά η ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, θα διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί ο πρόεδρος.
Η απάντηση του Λευκού Οίκου
«Η απάτη» της έρευνας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου δεν παρείχε «καμία απόδειξη» κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που επιβλέπει την εν λόγω έρευνα.
«Αυτή η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τίποτα άλλο παρά τις ματαιώσεις» των Δημοκρατικών, «αναφέρει τις ασυναρτησίες ενός μπλόγκερ κατώτερης βαθμίδας που προσπαθεί να αποδείξει κάτι όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρα τίποτα», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Στέφανι Γκρίσαμ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις του προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία
Διαδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Από το δυστύχημα στην Ισπανία μέχρι τους δασμούς του Τραμπ, τη Eurovision και την απώλεια του Βαλεντίνο – η εβδομάδα σε αριθμούς
Απεργία ζητά το συνδικάτο μηχανοδηγών μετά τα δυστυχήματα με 42 νεκρούς και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια
Eξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίησή της ή ακόμη και να την «εκτροχιάσει»
Η ζωή του Τζιμ, που έστω και αργά ανακάλυψε ότι ήταν ίντερσεξ
ΠΡOΣΟΧΗ: Το άρθρο περιλαμβάνει σκληρές περιγραφές βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τριντό ανέδειξε την «ήπια ισχύ» με προσωπική αναφορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.