- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Χειρότερα από τον ISIS, τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό
Οι Μορμόνοι αποχαιρετούν τους νεκρούς τους
Τα μεξικανικά καρτέλ είναι «χειρότερα από το Ισλαμικό Κράτος», καταγγέλλουν οι συγγενείς των εννέα Αμερικανών μορμόνων που φονεύθηκαν σε ενέδρα.
Οργισμένοι συγγενείς των εννέα Αμερικανών πολιτών που φονεύθηκαν στην πολιτεία Τσιουάουα του Μεξικού ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να δεχθεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να εξαρθρώσει τα καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία ένας εξ αυτών χαρακτήρισε «το ίδιο κακά ή χειρότερα από το Ισλαμικό Κράτος».
Οι κηδείες των τριών μητέρων και των έξι παιδιών άρχισαν να πραγματοποιούνται στο Μεξικό χθες Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών μεταξύ του καρτέλ ναρκωτικών Χουαρέζ και τους αντιπάλου του καρτέλ Σιναλόα.
Τα θύματα, μέλη τριών οικογενειών που αποσχίστηκαν από τις κοινότητες των Μορμόνων στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες στο βόρειο Μεξικό, βρήκαν τον θάνατο ενώ ταξίδευαν σε έναν απομονωμένο χωματόδρομο.
Οι συγγενείς τους ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να παραστούν στις κηδείες και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από τον πρόεδρο του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να δεχθεί την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του να τον βοηθήσει να εξαρθρώσει τις συμμορίες.
«Πιστεύω πραγματικά ότι τα καρτέλ στο Μεξικό έχουν φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο βαρβαρότητας, είναι ίδιο κακά ή χειρότερα από το ΙΚ. Το ΙΚ έχει μια ιδεολογία», δήλωσε η Ρόσα Λε Μπαρόν, 65 ετών, οι ξαδέρφες, οι ανιψιές και οι ανιψιοί της οποίας σκοτώθηκαν στην επίθεση. «Αυτοί γιατί το κάνουν; Από απληστία και αγνή κακία».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Μεξικό θα πρέπει να ξεπεράσει την περηφάνια του και να δεχθεί εξωτερική βοήθεια από τις ΗΠΑ ή έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΗΕ, για να εξαρθρώσει τα καρτέλ.
«Είναι ακατανόητο, να ζούμε σαν να είμαστε στο Αφγανιστάν, 100 μίλια από τα αμερικανικά σύνορα», κατήγγειλε η Λε Μπαρόν.
Περισσότεροι από 250.000 Μεξικανοί έχουν σκοτωθεί από τα ολοένα και συχνότερα περιστατικά βίας που σημειώνονται στη χώρα από το 2007, πολλοί από τους οποίους σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με τα καρτέλ ναρκωτικών.
Ο Τζούλιαν Λε Μπαρόν, άλλος συγγενής των θυμάτων και τοπικός ακτιβιστής, επεσήμανε ότι θα δεχόταν εξωτερική βοήθεια για τον εντοπισμό των δολοφόνων, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση του Μεξικού είναι σε θέση να σταματήσει τη βία και την ατιμωρησία.
«Αν οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς προσφερθούν να μας βοηθήσουν ή αν εξωγήινοι προσφερθούν να μας βοηθήσουν , φυσικά θα τα δεχθούμε», επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Uno TV. «Οι θεσμοί είναι διεφθαρμένοι, είναι σάπιοι ως το κόκαλο».
Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ εξήγησε ότι πιστεύει πως το Μεξικό μπορεί να λύσει τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας χωρίς ξένη «παρέμβαση», όμως πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει την πόρτα σε μια συνεργασία με το FBI, με την προϋπόθεση να μην παραβιαστεί η κυριαρχία της χώρας.
Ο φόνος των γυναικών και των παιδιών μέσα στα αυτοκίνητά τους σε έναν απομονωμένο αυτοκινητόδρομο στην πολιτεία Σονόρα προκάλεσε αποτροπιασμό και οργή στις ΗΠΑ.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ από το Μιζούρι έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στους Μεξικανούς αξιωματούχους «που δεν αντιμετωπίζουν τα καρτέλ».
Άλλος συνάδελφός του από το Άρκανσο δήλωσε στο Fox News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «το μόνο πράγμα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις σφαίρες είναι περισσότερες και μεγαλύτερες σφαίρες», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν.
Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά μαζικών φόνων που αύξησαν την πίεση επί του Λόπες Ομπραδόρ να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του να τερματίσει χρόνιας βίας.
Ωστόσο εμφανίζεται διστακτικός να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις συμμορίες, ενώ αντίθετα συνέχισε την στρατηγική της μη αντιπαράθεσης, την οποία αποκαλεί «αγκαλιές, όχι σφαίρες», με το επιχείρημα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία καταπολεμώντας τις αιτίες του εγκλήματος, όπως η φτώχεια κι η ανεργία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.