Κοσμος

Karla Homolka: Η serial killer του ντουέτου «Ken και Barbie»

Μία από τις πιο μισητές γυναικείες φιγούρες στον Καναδά

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bernardo-homolka.jpg

Karla Homolka: Η κατά συρροή δολοφόνος από το ντουέτο «Bernardo-Homolka».

Όταν ο δράστης ενός εγκλήματος δεν είναι ένας, αλλά δυο, η αγριότητα δεν διπλασιάζεται, λένε οι εγκληματολόγοι, αλλά πολλαπλασιάζεται. Ο ένας ενθαρρύνει, επικροτεί τον άλλον και το μέγεθος του κακού που προκαλούν είναι τεράστιο, τραυματικό, αδιανόητο.

Η Karla Homolka είναι μία από τις πιο μισητές γυναικείες στον Καναδά, όχι μόνο επειδή διέπραξε σοκαριστικά εγκλήματα, αλλά και επειδή το κοινό αίσθημα της χώρας έμεινε ανικανοποίητο με την τιμωρία της. Βγήκε από τη φυλακή μετά την έκτιση ποινής 12 ετών για τη συμμετοχή της στη νάρκωση, τον βιασμό, τον βασανισμό και τη δολοφονία νεαρών κοριτσιών. Τα θύματα περιλάμβαναν και τη μικρή αδερφή της, την οποία προσέφερε στον φίλο της Paul Bernardo ως δώρο.

Η Homolka γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1970, στο Οντάριο, ήταν η μεγαλύτερη από τρεις αδερφές, έξυπνη, όμορφη και δημοφιλής. Είχε την αγάπη και τη φροντίδα συγγενών και φίλων, ανέπτυξε πάθος για τα ζώα και μετά το γυμνάσιο άρχισε να εργάζεται σε κτηνιατρική κλινική. Όλα στη ζωή της φαίνονταν κανονικά. Κανείς δεν διέκρινε τις άρρωστες επιθυμίες που έκρυβε βαθιά μέσα της.

Σε ηλικία 17 ετών, η Homolka παρακολούθησε ένα συνέδριο για κατοικίδια ζώα στο Τορόντο, όπου γνώρισε τον 23χρονο Paul Bernardo, έναν γοητευτικό ξανθό με έντονη προσωπικότητα. (Η Homolka  δεν το ήξερε, αλλά ο Bernardo βίαζε ήδη γυναίκες. Η ειδικότητά του ήταν να επιτίθεται σε γυναίκες που έπαιρναν το λεωφορείο, να τις βιάζει και να τις ταπεινώνει. Η αστυνομία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τον είχαν ονομάσει «Ο βιαστής του Scarborough» - από την περιοχή όπου διαπράχθηκαν πολλές από τις σεξουαλικές επιθέσεις). Οι δυο τους είχαν σεξουαλικές σχέσεις τη ημέρα που γνωρίστηκαν και σύντομα φάνηκαν οι  ψυχοπαθητικές πλευρές και των δυο. Ο Paul πήρε γρήγορα το ρόλο του κυρίαρχου στη σχέση και η Homolka της υποταγμένης. Κατά τα επόμενα χρόνια, η σχέση έγινε πιο έντονη. Μοιράζονταν και ενθάρρυναν τη συμπεριφορά ο ένας του άλλου.

Θέμα καβγά για το ζευγάρι ήταν η διαρκής κατηγορία του Bernardo ότι η Karla δεν ήταν παρθένα όταν γνωρίστηκαν. Η Homolka γνώριζε την έλξη του Bernando για την αδελφή της Tammy, που ήταν 15 ετών και σεξουαλικά άπειρη. Η Homolka και ο Bernardo κατέστρωσαν ένα σχέδιο για να κάνουν την Tammy αντικαταστάτρια της Karla. Για να ολοκληρώσει το σχέδιο η Homolka έκλεψε το αναισθητικό Halothane  από την κτηνιατρική κλινική όπου εργαζόταν. Στις 23 Δεκεμβρίου 1990, στο πάρτι Χριστουγέννων στο σπίτι της οικογένειας Homolka, ο Bernardo και η Homolka σέρβιραν αλκοολούχα ποτά στην Tammy που περιείχαν το αναισθητικό. Μετά την αποχώρηση των άλλων μελών της οικογένειας, το ζευγάρι τη μετέφερε στο υπόγειο, όπου η Karla κράτησε ένα πανί εμποτισμένο στο Halothane πάνω από το στόμα της Tammy. Μόλις η Tammy έχασε τις αισθήσεις της, το ζευγάρι τη βίασε. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Tammy άρχισε να πνίγεται με τον εμετό της και τελικά πέθανε. Δυστυχώς, τα ναρκωτικά στη σορό της της Tammy δεν ανιχνεύθηκαν και ο θάνατός της αποδόθηκε σε ατύχημα.

Αφότου η Karla Homolka και ο Paul Bernardo είχαν αρχίσει να μένουν μαζί, ο Paul συνεχώς κατηγορούσε την Karla για το θάνατο της αδερφής της και παραπονιόταν που η Tammy δεν ήταν πλέον ζωντανή για να του χαρίσει το σεξ που επιθυμούσε. Η Homolka αποφάσισε ότι μια όμορφη παρθένα έφηβη, η Jane, θα ήταν μια καλή αντικαταστάτρια. Κάλεσε την ανυποψίαστη κοπέλα για φαγητό με τη σκέψη ότι, όπως έκανε και με την Tammy, θα έριχνε αναισθητικό στο ποτό της. Όταν η Jane ήρθε στο σπίτι τους, η Homolka της χορήγησε Halothane και την παρουσίασε στον Bernardo. Το ζευγάρι επιτέθηκε βάναυσα στην κοπέλα όταν έχασε τις αισθήσεις της, βιντεοσκοπώντας τις σεξουαλικές επιθέσεις. Την επόμενη μέρα, όταν η έφηβη ξύπνησε, ήταν άρρωστη και πονούσε, αλλά δεν είχε ιδέα για τον βιασμό που είχε υποστεί. Σε αντίθεση με άλλες, η Jane κατάφερε να επιβιώσει από τη δοκιμασία της με το ζευγάρι.

Η δίψα του Bernardo να μοιραστεί τους βιασμούς του με την Homolka αυξήθηκε. Στις 15 Ιουνίου 1991, ο Bernardo απήγαγε τη Leslie Mahaffy και την έφερε στο σπίτι τους (η Mahaffy επέστρεφε σπίτι μετά από αγρυπνία για τον θάνατο τριών συμμαθητών της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά είχε αργήσει και οι γονείς της την είχαν κλειδώσει έξω. Ο Bernando προφέρθηκε να της δώσει ένα τσιγάρο και την απήγαγε). Ο Bernardo και η Homolka βίαζαν επανειλημμένα τη Mahaffy αρκετές ημέρες, βιντεοσκοπώντας τις βάναυσες επιθέσεις. Τελικά τη δολοφόνησαν, διαμέλισαν το πτώμα, έβαλαν σε τσιμέντο σε κομμάτια και τα έριξαν σε μια λίμνη. Στις 29 Ιουνίου, μερικά από τα λείψανα της Mahaffy βρέθηκαν από ένα ζευγάρι που έκανε κανό στη λίμνη. Ήταν η ημέρα που ο Bernardo και η Homolka παντρεύονταν. Ο γάμος ήταν υπερπαραγωγή, με περίτεχνο νυφικό, άλογα, άμαξες και πλούσιο γεύμα για τους καλεσμένους.

Στις 16 Απριλίου 1992, το ζευγάρι απήγαγε την 15χρονη Kristen French από πάρκο εκκλησίας, αφού η Homolka προσποιήθηκε ότι χρειάζονταν οδηγίες αναγκάζοντάς την να πλησιάσει το αυτοκίνητο. Το ζευγάρι πήρε την κοπέλα στο σπίτι του. Επί μέρες τη βιντεοσκοπούσαν καθώς την ταπείνωναν, τη βασάνιζαν και τη βίαζαν. Η French αγωνίστηκε να βγει ζωντανή, αλλά λίγο πριν το ζευγάρι φύγει για το δείπνο της Κυριακής του Πάσχα με την οικογένεια της Homolka, την δολοφόνησαν. Το πτώμα της βρέθηκε σε τάφρο στις 30 Απριλίου.

Getting to know Karla Homolka - the fifth estate

Τον Ιανουάριο του 1993, η Homolka χώρισε από τον Bernardo μετά από μήνες συνεχούς σωματικής κακοποίησης. Οι επιθέσεις του έγιναν ολοένα και πιο βίαιες, με αποτέλεσμα η Homolka να νοσηλευτεί μετά από ξυλοδαρμό, μελανιασμένη. Μετακόμισε με έναν φίλο της αδελφής της, ο οποίος ήταν αστυνομικός. Στο μεταξύ, προέκυψαν στοιχεία για τον βιαστή του Scarborough. Με τη βοήθεια μαρτύρων είχε προκύψει ένα σκίτσο του υπόπτου. Ένας συνεργάτης του Bernardo επικοινώνησε με την αστυνομία και ανέφερε ότι στο σκίτσο ο βιαστής έμοιαζε με τον Bernardo. Η αστυνομία ανέκρινε τον Bernardo και πήρε σάλιο του (αποδεικνύοντας τελικά ήταν ο βιαστής του Scarborough). Ο κλοιός της αστυνομίας του Οντάριο που ερευνούσε τις δολοφονίες των δυο κοριτσιών είχε αρχίσει να κλείνει γύρω από τον Bernardo και τη Homolka. Οι αστυνομικοί ενδιαφέρονταν για ένα ρολόι Mickey Mouse που είχε η Homolka και έμοιαζε με εκείνο που η French φορούσε τη νύχτα που εξαφανίστηκε. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Homolka έμαθε ότι ο Bernardo είχε αναγνωριστεί ως «ο βιαστής του Scarborough». Συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται να συλληφθεί, ομολόγησε στον θείο της ότι ο Bernardo ήταν βιαστής και δολοφόνος. Προσέλαβε  δικηγόρο και διαπραγματεύθηκε μια συμφωνία με την Εισαγγελία, με τον όρο να καταθέσει εναντίον του Bernardo. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Bernardo συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τους βιασμούς και τις δολοφονίες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας του σπιτιού του ζευγαριού, η αστυνομία ανακάλυψε το ημερολόγιο του Bernardo, με γραπτές περιγραφές για κάθε έγκλημα.

Συζητήθηκε μια συμφωνία που θα προσέφερε στην Homolka 12ετή ποινή για τη συμμετοχή της στα εγκλήματα με αντάλλαγμα τη μαρτυρία της εναντίον του Bernardo. Κατά τη συμφωνία, η Homolka θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους μετά την παρέλευση τριών ετών με καλή συμπεριφορά. Η Homolka συμφώνησε με όλους τους όρους και η συμφωνία έκλεισε. Αργότερα, μετά από όλα τα στοιχεία που βγήκαν στο φως, αυτή η συμφωνία θεωρήθηκε μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Καναδά. Η Homolka είχε απεικονιστεί ως κακοποιημένη σύζυγος που αναγκάστηκε να συμμετάσχει στα εγκλήματα του Bernardo, αλλά όταν οι βιντεοκασέτες που έκαναν ο Homolka και ο Bernardo είχαν δοθεί στην αστυνομία από τον πρώην δικηγόρο του Bernardo, η αληθινή εμπλοκή της Karen Homolka φανερώθηκε. Ανεξάρτητα από την προφανή ενοχή της, η συμφωνία τηρήθηκε και η Homolka δεν μπορούσε να κατηγορηθεί ξανά για τα ίδια εγκλήματα. Ο Bernardo καταδικάστηκε για κάθε βιασμό και δολοφονία και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης την 1η Σεπτεμβρίου 1995.

Karla Homolka occasionally volunteers at Montreal elementary school

Στις 4 Ιουλίου 2005, η Karla Homolka αφέθηκε ελεύθερη. Οι αυστηρές προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή της περιόρισαν τις κινήσεις της και τις επαφές της. Η επαφή με τον Bernardo και τις οικογένειες των δολοφονημένων εφήβων απαγορεύτηκε ρητά. Οι βιντεοκασέτες καταστράφηκαν. Έζησε για λίγο στο Μοντρεάλ, όπου παντρεύτηκε, μετά στις Αντίλες και τώρα έχει επιστρέψει στον Καναδά και ζει στο Κεμπέκ με τον σύζυγο και τα δυο παιδιά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ