- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ημέρα που η Κίνα έγινε κομμουνιστική
Ο Zhu Zhende ήταν 19 ετών όταν πήρε μέρος στη μεγάλη παρέλαση του Κόκκινου Στρατού
Στις 1 Οκτωβρίου του 1949 ο κομμουνιστής ηγέτης, πρόεδρος Μάο Τσετούνγκ ανακοινώνει τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Στις 1 Οκτωβρίου του 1949 ο κομμουνιστής ηγέτης, πρόεδρος Μάο Τσετούνγκ ανακοινώνει τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Της διακήρυξης του νέου κράτους προηγήθηκε ένας αιματηρός εμφύλιος μεταξύ των εθνικιστών και των κομμουνιστών. Ο πρώην στρατιώτης Zhu Zhende ήταν 19 ετών όταν πήρε μέρος στη μεγάλη παρέλαση του Κόκκινου Στρατού και μιλάει για τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία που ένιωθε εκείνη την ημέρα στο BBC.
«Όλο το βράδυ δεν είχα κλείσει μάτι. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος και περήφανος που θα έπαιρνα μέρος στην παρέλαση. Συνέχεια σκεφτόμουν τα βήματα για την παρέλαση. Το 1949 ήμουν 19 ετών. Μόνο λίγοι εκλεκτοί θα επιλέγονταν για να παρελάσουν την ημέρα της γέννησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κάναμε για ένα μήνα εξάσκηση σε ένα στρατόπεδο στο νότιο Πεκίνο. Μαθαίναμε το βήμα της χήνας και να παρελαύνουμε σαν να ήμασταν ένας άνθρωπος. Την ημέρα που είδα τον ηγέτη Μάο και τα υπόλοιπα στελέχη της κομμουνιστικής κυβέρνησης ένιωσα τόσο μεγάλη αισιοδοξία. Ειδικά τη στιγμή που ο Μάο είπε ότι ο στρατός ανήκει στον λαό της Κίνας. Τότε πραγματικά πίστευα ότι η χώρα μου θα γινόταν κομμουνιστική. Πίστευα ότι όλοι θα είχαμε ένα πιάτο φαί και εργασία. Πριν από την επανάσταση αυτά τα δύο πράγματα βρίσκονταν στη σφαίρα της φαντασίας. Είδα πείνα και θάνατο σε κάθε γωνιά του Πεκίνου. Από την παιδική μου ηλικία η ζωή μου ήταν δύσκολη. Έχασε στα 6 τον πατέρα μου. Για να επιβιώσουμε βγήκαμε στην επαιτεία με τη μητέρα μου. Όλοι ήταν φτωχοί, η επιβίωση ήταν δύσκολη. Η μητέρα αναγκάστηκε να ξαναπαντρευτεί για να επιβιώσουμε. Εγώ βρήκα δουλειά σε εργοστάσιο επιδιορθώνοντας ποδήλατα. Και πάλι δεν κέρδιζα αρκετά ώστε να μπορώ να αγοράζω τα βασικά αγαθά. Ένας κομμουνιστής με προσέγγισε στις αρχές του '49 για να με προσελκύσει στο μέτωπο υπογραμμίζοντας πόσο διαφορετικοί είναι από τους εθνικιστές. Έτσι έγινα κομμουνιστής στρατιώτης».
Ο Zhu Zhende έγινε μέλος του στρατού, αλλά ποτέ του κόμματος. Προφανώς γιατί ήταν αναλφάβητος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φέρεται να είχε λάβει έγκριση για να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ
Νέες απειλές από το Ιράν για χτυπήματα σε αραβικά κράτη
Αν και κατέλαβε έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η υπόθεση πήρε διαστάσεις
Το χρονικό της υπόθεσης
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Λόγω της κατακερματισμένης ηγεσίας της Τεχεράνης
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.