Κοσμος

Αθωώθηκαν πρώην στελέχη της Tepco για τις εκρήξεις στη Φουκουσίμα

Ήξεραν ότι το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα άντεχε σε τσουνάμι και δεν ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα
Το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα/© EPA/KIMIMASA MAYAMA

Αθώα κρίθηκαν τρία πρώην ανώτατα στελέχη της Tepco για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Τρεις πρώην επικεφαλής της εταιρείας Tepco αθωώθηκαν την Πέμπτη από δικαστήριο του Τόκιο, το οποίο έκρινε ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ένοχοι για τις επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011. «Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι αθώοι» ανακοίνωσε ο δικαστής, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο ακροατήριο.

Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει να επιβληθούν 5 χρόνια φυλάκιση εναντίον:

  • Του πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Tepco, Τσουνεχίσα Κατουμάτα (79 ετών),
  • του πρώην αντιπροέδρου Σακάε Μούτο (69 ετών) και
  • του πρώην αντιπροέδρου Ισίρο Τακεκούρο (73 ετών).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη αυτά γνώριζαν πριν από το δυστύχημα ότι το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα άντεχε ένα ισχυρό τσουνάμι. Ωστόσο, διατήρησαν τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα για να «θωρακίσουν» την εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας.

Fukushima Explosion

Η αντίδραση της Greenpeace

«Το νομικό σύστημα της Ιαπωνίας απέτυχε για μία ακόμη φορά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων πολιτών που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή στο Φουκουσίμα Νταϊίτσι το 2011», αντέδρασε με ανακοίνωσή της η Greenpeace.

Πυρηνική καταστροφή

Αν και το τσουνάμι προκάλεσε τον θάνατο 18.500 ανθρώπων στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από το ίδιο το πυρηνικό δυστύχημα, το χειρότερο στην ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986, δεν υπήρξαν αμέσως νεκροί.

Ωστόσο, θεωρείται ότι ευθύνεται εμμέσως για πολλές χιλιάδες «θανάτους που συνδέονται με αυτό», και που έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές ως θάνατοι που οφείλονται στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά το δυστύχημα.

Εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Πολλοί εξ αυτών εξακολουθούν να ζουν σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, καθώς είτε δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε δεν το επιθυμούν.

Video of blast at Fukushima nuke plant, radiation leak reported

Χωρίς τέλος οι δικαστικές περιπέτειες για την Tepco

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πρόσωπα δικάζονταν για το δυστύχημα αυτό. Μέχρι στιγμής το ιαπωνικό κράτος και η Tepco έχουν καταδικαστεί επανειλημμένα από τη δικαιοσύνη, έπειτα από πολλές συλλογικές αγωγές.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η ιαπωνική εταιρεία κρίθηκε ένοχη για το πυρηνικό δυστύχημα και καταδικάστηκε σε συμβολικό πρόστιμο από τοπικό δικαστήριο. Έξι μήνες νωρίτερα άλλο δικαστήριο είχε κρίνει την Tepco και το ιαπωνικό κράτος ενόχους για αμέλεια στην υπόθεση αυτή. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο ήταν συμβολικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Tepco έχει καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα του δυστυχήματος, από ένα ειδικό ταμείο το οποίο δημιούργησε και χρηματοδοτεί το κράτος μαζί με όλους τους ιαπωνικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ