Κοσμος

Ιράν: Ναι στον διάλογο με τις ΗΠΑ, μόνο αν αρθούν οι κυρώσεις

Νέες δηλώσεις του Χασάν Ροχανί για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χασάν Ροχανί
Χασάν Ροχανί/© EPA

«Αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να συζητήσουν μαζί μας, πρέπει να άρουν συνολικά τις κυρώσεις» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του προτίθεται να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, μόνο στην περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Οι δηλώσεις του Χασάν Ροχανί μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων και αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να συζητήσουν, πρώτα απ' όλα πρέπει να άρουν συνολικά τις κυρώσεις» επανέλαβε ο Ροχανί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ειρήνη με το Ιράν είναι η μητέρα κάθε ειρήνης, ενώ ο πόλεμος με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των πολέμων».

Όπως είπε, η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να έχει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον ανεξαρτήτως αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Ουάσινγκτον, με απόφαση Τραμπ, είχε αποσυρθεί τον Μάιο του 2018 από τη συγκεκριμένη συμφωνία, επιβάλλοντας στη συνέχεια νέες αυστηρές κυρώσεις στην ασιατική χώρα. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης στις διμερείς σχέσεις. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και πως κάνει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο Μάιο δολιοφθορές και επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Χορμούζ (Περσικός Κόλπος) πυροδότησαν νέα ένταση, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενέργειες. Ακολούθησαν «συλλήψεις» δεξαμενόπλοιων και μια κατάρριψη αμερικανικού drone από τις ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Το αν θέλουν ή δεν θέλουν να αποτελούν ενεργό μέρος της (συμφωνίας) CPOA, εναπόκειται σε αυτούς να το αποφασίσουν» επεσήμανε ακόμη ο Ροχανί μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας παραδέχτηκε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά την απειλή για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του. Τελικά, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Ιρανού ΥΠΕΞ στις 31 Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ