- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ροχανί: ΝΑΙ στον διάλογο με τη Δύση, ΟΧΙ στην παράδοση
Τι ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος ως αντάλλαγμα για να αφήσει ελεύθερο βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Χορμούζ
Το Ιράν είναι έτοιμο για διαπραγμάτευση αλλά όχι αν αυτό σημαίνει παράδοση, το μήνυμα Ροχανί προς ΗΠΑ και συμμάχους
Το Ιράν είναι έτοιμο για δίκαιες διαπραγματεύσεις αλλά όχι αν αυτό σημαίνει παράδοση. Αυτό ανέφερε μεταξύ αλλων ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους συνομιλίες έχει υπ’ όψιν του. Το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έχει υποστηρίξει ότι παραμένει πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν.
«Όσο έχω την ευθύνη των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας, είμαστε πλήρως έτοιμοι για δίκαιες, νόμιμες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα» ανέφερε ο Χασάν Ροχανί. Και πρόσθεσε: «Όμως, την ίδια στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να καθήσουμε στο τραπέζι της παράδοσης στο όνομα της διαπραγμάτευσης».
Κατάληψη δεξαμενόπλοιων
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει ελεύθερο ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ιρανικές αρχές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός άλλου δεξαμενόπλοιου, στο οποίο έγινε κατάληψη στο Γιβραλτάρ.
«Δεν επιθυμούμε εντάσεις και αν ακολουθήσετε τους κανόνες στο Γιβραλτάρ, θα έχετε μια ευνοϊκή προσέγγιση από την πλευρά μας» εξήγησε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το δεξαμενόπλοιο Grace-1 κρατήθηκε σε βρετανικό εξωχώριο έδαφος στις νότιες ακτές της Ισπανίας στις 4 Ιουλίου, επειδή φέρεται να παραβίασε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφέροντας πετρέλαιο προς τη Συρία. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα το Ιράν κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που έπλεε υπό βρετανική σημαία στα Στενά του Χορμούζ, υποστηρίζοντας ότι συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό πλοίο και παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο το Λονδίνο όσο και η Τεχεράνη αρνούνται τις κατηγορίες.
Το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο Ροχανί υποστήριξε ακόμη ότι το Ιράν δεν επιδιώκει μια σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να φοβηθεί πιέσεις και απειλές. «Τα Στενά του Χορμούζ δεν είναι ένα μέρος για να κάνουμε αστεία ή για να παίζουμε με τους διεθνείς κανόνες» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι προσωρινή και η Τεχεράνη μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση αν τα υπόλοιπα μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που ενεργούν ως μεσολαβητές προκειμένου να διευκολύνουν τον διάλογο σχετικά με την πυρηνική συμφωνία. Προειδοποίησε, όμως, ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, το Ιράν θα προχωρήσει σε ένα τρίτο βήμα, μειώνοντας τις δεσμεύσεις του μόλις τελειώσει μια περίοδος 60 ημερών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το Ιράν έστειλε την τελευταία πρότασή του για διαπραγματεύσεις
Οι θεραπείες γίνονταν σε «βρώμικες και ανθυγιεινές» συνθήκες στο σπίτι του
Ο Μερτς φαίνεται αποφασισμένος να ξανακερδίσει την εύνοια του Τραμπ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου
Οι απαντήσεις που δίνει το υλικό στα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς
Τα νέα σχέδια για μια σειρά νέων στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν
Η αντίδρασή του όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του
Δεν είναι απλά ένας μεγιστάνας ανάμεσα σε άλλους. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.