- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ροχανί: Οι κυρώσεις δείχνουν πως οι ΗΠΑ φοβούνται τον Ιρανό ΥΠΕΞ
Επίθεση κατά της Ουάσινγκτον από τον πρόεδρο του Ιράν για τα μέτρα σε βάρος του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ
«Τα θεμέλια του Λευκού Οίκου σείστηκαν από τα λόγια» του Ιρανού ΥΠΕΞ, γι' αυτό και του επιβλήθηκαν κυρώσεις, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ιράν.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε την Πέμπτη πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δείχνουν πως η Ουάσινγκτον τον «φοβάται». Σε τηλεοπτική του ομιλία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φοβούνται τις συνεντεύξεις που έδωσε ο υπουργός μας των Εξωτερικών».
Ο Ροχανί, που επισκέπτεται την Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αναφερόταν σε μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε ο Ζαρίφ στον διεθνή Τύπο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Είναι απολύτως σαφές πως τα θεμέλια του Λευκού Οίκου σείστηκαν από τα λόγια και τη λογική ενός ενημερωμένου και αφοσιωμένου διπλωμάτη», είπε ο πρόεδρος του Ιράν και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «παιδιάστικες συμπεριφορές».
«Οι εχθροί μας είναι τόσο ανίσχυροι που έχασαν την ικανότητα να δρουν και να σκέπτονται με συνετό τρόπο» πρόσθεσε.
Τι προβλέπουν οι κυρώσεις
Την Τετάρτη οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την εκστρατεία τους για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στο ιρανικό καθεστώς, το οποίο κατηγορούν ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.
Οι κυρώσεις προβλέπουν το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις ΗΠΑ και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, διευκρίνισε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Με τις κυρώσεις αυτές η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει και να προβάλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, χωρίς όμως να τον εμποδίσει να συμμετάσχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η απάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές δεν θα έχουν «καμία επίπτωση» τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του. «Δεν έχω καμία ιδιοκτησία ή περιουσιακό στοιχείο εκτός Ιράν», έγραψε στο Twitter. «Σας ευχαριστώ που με θεωρείτε τόσο μεγάλη απειλή» πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή ωθεί επενδυτές και κατοίκους να κάνουν δεύτερες σκέψεις
Οι αρχές μιλούν για στοχευμένη πράξη βίας κατά της εβραϊκής κοινότητας
Αντόνιο Κόστα: Η αποδυνάμωση των κυρώσεων αυξάνει τα έσοδα της Ρωσίας και απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια
H Τεχεράνη υποστηρίζει πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από συμμαχικές της δυνάμεις
Σοβαρή οικονομική κρίση πλήττει το νησί της Καραϊβικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.