- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
OHE: Η πείνα στον κόσμο αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά
Έπειτα από δεκαετίες πτώσης, ο υποσιτισμός έχει ενισχυθεί από το 2015
Η πείνα στον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται για τρίτη συναπτή χρονιά, διαπιστώνουν τα Ηνωμένα Έθνη σε ετήσια έκθεσή τους.
Σε κατάσταση πείνας βρέθηκαν 821,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως το 2018, έναντι 811 τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από οργανισμούς του ΟΗΕ, οι οποίοι διαπιστώνουν με λύπη ότι πρόκειται για την τρίτη συναπτή χρονιά αύξησης.
Έπειτα από δεκαετίες πτώσης, ο υποσιτισμός έχει ενισχυθεί από το 2015. Μεταξύ των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης που έχουν οριστεί για το 2030, η προοπτική ενός κόσμου χωρίς κανέναν άνθρωπο σε κατάσταση υποσιτισμού αποτελεί μια «τεράστια πρόκληση», σημειώνεται στην έκθεση.
Με τίτλο «Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο», το έγγραφο συνετάχθη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Για να προστατεύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές με τις οποίες θα εμποδίσουμε πάση θυσία τους δυσμενείς οικονομικούς κύκλους, αποφεύγοντας να ελαττώσουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες όπως τις φροντίδες υγείας και την εκπαίδευση» τονίζεται στην έκθεση.
Απευθύνοντας έκκληση για έναν «δομικό μετασχηματισμό» που θα περιλαμβάνει τους άπορους, οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν «την ενσωμάτωση των προβληματισμών για την επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή στις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας», συνεχίζοντας τη μάχη, ταυτόχρονα, εναντίον των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων.
Ο υποσιτισμός πλήττει πολλές ηπείρους: την Αφρική (αφορά σχεδόν το 20% του πληθυσμού, όπου ένας στους πέντε ανθρώπους βρίσκεται αντιμέτωπος με την πείνα), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (λιγότερο από 7%) και την Ασία (άνω του 12%).
Προσθέτοντας τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα με τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 8% ζει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε υγιή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα.
Σε κάθε ήπειρο, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε κατάσταση πείνας σε σύγκριση με τους άνδρες, αν και η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στη Λατινική Αμερική.
Εξάλλου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κρίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ανεπαρκής για την υλοποίηση του στόχο του 2030 προκειμένου να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Σήμερα, 149 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτό το φαινόμενο.
Παραδόξως, η έκθεση τονίζει ότι ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις περιοχές, ιδίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους ενήλικες.
Το 2018, περίπου 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα. Το 2016, 131 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-9 ετών, 207 εκατομμύρια έφηβοι και 2 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι, σύμφωνα με την έκθεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν στο Δουβλίνο - Οι υψηλές τιμές αυξάνουν την πίεση σε καταναλωτές και οικονομίες
Ελεύθερο το πεδίο δράσης για την Τεχεράνη και τους συμμάχους της
Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε δύο μαρτυρίες, ενώ ο ίδιος υπέγραψε την ομολογία του
Στα ύψη το κόστος δανεισμού εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων
Μία νεκρή και δύο τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός
Σε ισχύ το αμερικανικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων
«Προσλάβετε δικηγόρους» παροτρύνει ο ηθοποιός
Είναι η τέταρτη φορά που συμβαίνει αυτό από τις αρχές του έτους
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλεί την ηγεσία στην Αβάνα «να ανοίξουν τα μάτια τους»
Νέα προειδοποίηση από τον Ποντίφικα
Οι οικογένειά της απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις προς όσους έχουν πληροφορίες για την τύχη της
Οφείλουμε να έχουμε λιτή διατροφή γιατί η φύση «εξαντλείται».
Πιθανή η εκδίκηση επειδή χτύπησε την κόρη και τον εγγονό τους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
«Δεν τολμούν πλέον να προχωρήσουν πέρα από την Αραβική Θάλασσα», αναφέρει σε αυτό το μήνυμά του
Η υπόθεση επτά μελών της αδελφότητας Chi Phi οδηγείται σε σώμα ενόρκων
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.