Κοσμος

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στη Ρωσία

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.000 προσαγωγές στη Μόσχα το Σάββατο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόσχα, αστυνομικές δυνάμεις
Μόσχα, αστυνομικές δυνάμεις © EPA/YURI KOCHETKOV

ΟΗΕ: Η ρωσική αστυνομία φαίνεται ότι χρησιμοποίησε υπερβολική βία σε βάρος διαδηλωτών το σαββατοκύριακο, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 70 ανθρώπων

Η ρωσική αστυνομία φαίνεται ότι χρησιμοποίησε υπερβολική βία σε βάρος διαδηλωτών το σαββατοκύριακο, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 70 ανθρώπων, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρόμπερτ Κόλβιλ αμφισβήτησε την απόρριψη 57 υποψηφίων της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητων υποψηφίων από τις δημοτικές εκλογές της Μόσχας που προκάλεσε τη μαζική διαμαρτυρία.

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.000 προσαγωγές στη Μόσχα το Σάββατο σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταστολής των τελευταίων χρόνων εναντίον μιας όλο και πιο μαχητικής αντιπολίτευσης που καταγγέλλει την ισχυρή πρόσδεση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η ρωσική αστυνομία φαίνεται να έχει κάνει χρήση υπερβολικής δύναμης εναντίον των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο κέντρο της Μόσχας το Σάββατο», δήλωσε ο Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου. «Όταν διαχειρίζεται πλήθη στη Ρωσία όπως και οπουδήποτε αλλού, η χρήση βίας από την αστυνομία πρέπει πάντοτε να είναι ανάλογη με την απειλή, εάν υπάρχει, και να ασκείται μόνο ως μέτρο τελευταίας καταφυγής», είπε.

Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιτρέπουν στους ανθρώπους να οργανώνονται και να λαμβάνουν μέρος σε ειρηνικές συγκεντρώσεις χωρίς περιορισμούς, είπε.

Ορισμένοι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως σε 79 επιβλήθηκαν πρόστιμα από 10.000 έως 150.000 ρούβλια, ενώ 40 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 3-15 ημερών, πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχεί για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από τους συλληφθέντες δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο, σε φαγητό ή νερό, είπε ο Κόλβιλ, ο οποίος σημείωσε ότι αυτά είναι βασικά δικαιώματα που διασφαλίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο που έχει προσυπογράψει η Ρωσία.

Όσον αφορά την απόφαση της επιτροπής να απορρίψει υποψηφιότητες λόγω φερόμενης πλαστογράφησης των υπογραφών των ψηφοφόρων, είπε: «Το θέμα εδώ είναι κατά πόσον πραγματικά όλοι αυτοί οι 57 υποψήφιοι θα έπρεπε να είχαν αποκλειστεί, κατά πόσον ήταν μια ισχυρή υπόθεση ότι αυτές οι υπογραφές είχαν πλαστογραφηθεί.

«Και το γεγονός είναι πως ήταν όλοι είτε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είτε ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δημιούργησε ασφαλώς μεταξύ των διαδηλωτών την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ