- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κωνσταντινούπολη: Πρόβλεψη για σεισμό έως 7,4 Ρίχτερ
Από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά
Μελλοντικό σεισμό μεγέθους 7,1 ως 7,4 κοντά στην Κωνσταντινούπολη προβλέπουν Γερμανοί επιστήμονες
Ένα σεισμό μεγέθους 7,1 έως 7,4 βαθμών μπορεί να «δώσει» το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων.
Ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου, μαζί με συναδέλφους τους από τη Γαλλία και την Τουρκία, μπόρεσαν για πρώτη φορά να κάνουν αναλυτικές μετρήσεις στο βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά και να δείξουν έτσι ότι σταδιακά συσσωρεύεται τεκτονική πίεση ξανά στο μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο περνά κάτω και από αυτή τη θάλασσα.
Η συσσώρευση των τεκτονικών δυνάμεων «είναι αρκετή για να πυροδοτήσει ένα σεισμό με μέγεθος μεταξύ 7,1 και 7,4», δήλωσε ο Γερμανός γεωφυσικός δρ Ντίτριχ Λάνγκε του GEOMAR, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στην πλάκα της Ευρασίας και εκείνη της Ανατολίας, συσσωρεύει κατά καιρούς ενέργεια, η οποία εκτονώνεται με σεισμούς. Όταν η ζώνη του ρήγματος είναι «κλειδωμένη», συμβαίνουν ισχυροί σεισμοί. Την τελευταία φορά που αυτό είχε συμβεί, ήταν το 1999, σε απόσταση περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, πλήττοντας κυρίως την πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια).
Η παρακολούθηση ενός ρήγματος είναι πιο δύσκολη, όταν αυτό βρίσκεται υποθαλάσσια, εκεί όπου δεν μπορεί να εισχωρήσει το σήμα του δορυφορικού GPS για να αποκαλύψει τις τεκτονικές μετακινήσεις. Οι ερευνητές του GEOMAR ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα (GeoSEA), που επέτρεψε για πρώτη φορά να μετρηθούν ακουστικά με ακρίβεια χιλιοστών οι τεκτονικές παραμορφώσεις στο βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά. Στη διάρκεια δυόμισι ετών συνολικά δέκα τέτοια όργανα μέτρησης εγκαταστάθηκαν στο βυθό σε βάθος 800 μέτρων και στις δύο πλευρές του ρήγματος, κάνοντας πάνω από 650.000 μετρήσεις αποστάσεων.
«Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι η ζώνη του ρήγματος στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι "κλειδωμένη", συνεπώς συσσωρεύεται τεκτονική πίεση. Αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη για την τεκτονική συσσώρευση στο βυθό νότια της Ιστανμπούλ», δήλωσε ο Λάνγκε.
«Αν η συσσωρευμένη ένταση απελευθερωθεί στη διάρκεια ενός σεισμού, η ζώνη του ρήγματος θα μετακινηθεί πάνω από τέσσερα μέτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα σεισμό μεγέθους 7,1 ως 7,4», πρόσθεσε η καθηγήτρια Χάιντρουν Κοπ, επικεφαλής του προγράμματος GeoSEA. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα έχει πιθανότατα σοβαρές συνέπειες για την Κωνσταντινούπολη, όπως ο σεισμός του 1999, που είχε περισσότερα από 17.000 θύματα.
Το 1766 ένας σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά, μεγέθους περίπου 7,5, είχε χιλιάδες θύματα και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές καταστροφές στην πόλη. Ήταν ο τελευταίος ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει την Κωνσταντινούπολη και έκτοτε οι επιστήμονες αναρωτιούνται πότε θα «χτυπήσει» ο επόμενος. Αν και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά παραμένει «σιωπηλό» εδώ και πολλά χρόνια, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος ενός μεγάλου σεισμού παραμένει μεγάλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Απόρρητη ενημέρωση του Πενταγώνου αναφέρει πως καθυστερεί η αποναρκοθέτηση και παρατείνονται οι επιπτώσεις του αποκλεισμού
Ωστόσο, το deal μόνο εύκολο δεν θεωρείται
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.