- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καρόλα Ρακέτε: Ήταν μία ενέργεια ανυπακοής στις ιταλικές αρχές
Η καπετάνισσα του Sea Watch 3 μιλά για την σύλληψή της
«Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής», λέει η πλοίαρχος του Sea-Watch Καρόλα Ρακέτε.
Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, υπερασπίστηκε την απόφασή της να αψηφίσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες, εμβολίζοντας μάλιστα ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας καθώς πλησίαζε στο λιμάνι.
"Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους", ανέφερε η 31χρονη Γερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της στο σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.
"Φοβόμουν", λέει διευκρινίζοντας ότι αυτό που φοβόταν ήταν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο.
Η Ρακέτε τέθηκε χθες σε κατ΄οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και παράβαση των νόμων περί ναυσιπλοϊας κινδυνεύοντας να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης.
Το Sea-Watch 3 ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ένα ταχύπλοο της οικονομικής αστυνομίας που επιχείρησε να παρεμποδίσει τον ελλιμενισμού του σωστικού σκάφους εμβολίστηκε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί ώστε να μην εγκλωβιστεί ανάμεσα στο Sea-Watch 3 και στην αποβάθρα.
Στη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα η Ρακέτε εξηγεί ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση ως προς την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα. Προσθέτει εξάλλου ότι είχε ενημερώσει τις λιμενικές αρχές ότι πλησιάζει και ότι δεν είχε αντιληφθεί πόσο κοντά βρισκόταν το ταχύπλοο. "Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής", λέει εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι ενέργειές της εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησαν σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει "εγκληματίες". Ο γερμανός ΥΠΕΚ Χάικο Μάας και άλλοι πολιτικοί άσκησαν σφοδρή κριτική εις βάρος της σύλληψής της.
O πατέρας της Καρόλα, ο Έκεχαρτ Ρακέτε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό. "Η Καρόλα δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα". Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε που πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα. "Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε".
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχουμε επιτύχει τεράστια πράγματα, κάθε στιγμή μπορεί να μας φέρει νέες εξελίξεις», δήλωσε
Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε ακτίνα 450 μέτρων
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ
Ο νικητής ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 50 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα
Νεκρός ο δράστης από πυρά αστυνομικών
«Ήθελα να τιμήσω τον Ιπποκράτη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου
«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ
«Η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί παγκόσμια ευθύνη», τονίζει ο Στάρμερ
«No more Mr. nice guy», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του
Η τεχνολογική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ έχει υποχρέωση να συμμετέχει στην άμυνα του έθνους
Διεθνές Συμπόσιο στη Βοστώνη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
«Οι απεσταλμένοι μου θα μεταβούν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα σημάδια στις σορούς ενηλίκων
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ
Τα Στενά του Ορμούζ έμειναν για λιγότερο από ένα 24ωρο ανοιχτά
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.