- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: Θέλουμε μόνο να πουλάμε το πετρέλαιό μας
Ξεκινούν οι συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
«Δεν ζητάμε από τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στο Ιράν…Θέλουμε μόνο να πουλάμε το πετρέλαιό μας».
Κύριο αίτημα του Ιράν στις συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 είναι η Τεχεράνη να είναι σε θέση να πουλήσει το πετρέλαιό της στα ίδια επίπεδα που έκανε πριν από την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία, δήλωσε σήμερα ένας Ιρανός αξιωματούχος.
Στο πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων, η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι σταματά να θεωρεί ότι δεσμεύεται από τα όρια που έθετε αυτή η συμφωνία, στα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει. Αυτή την εβδομάδα υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα αποδεσμευθεί «αποφασιστικά», «από τις 7 Ιουλίου», από άλλες δύο από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας.
«Ποιά είναι η απαίτησή μας; Η απαίτησή μας είναι να είμαστε σε θέση να πουλάμε το πετρέλαιό μας και να παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας. Και αυτό είναι πρακτικά το λιγότερο από τα οφέλη μας από τη συμφωνία», τόνισε ο αξιωματούχους σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Δεν ζητάμε από τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στο Ιράν…Θέλουμε μόνο να πουλάμε το πετρέλαιό μας», πρόσθεσε.
Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ιράν και ομολόγοι τους από τις εναπομείνασες υπογράφουσες χώρες θα συναντηθούν αύριο στην Βιέννη με στόχο εξεύρεση λύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και το Ιράν έχουν δημιουργήσει ένα μηχανισμό (INSTEX) προκειμένου ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με το Ιράν χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις.
Το σύστημα συναλλαγών INSTEX που δημιούργησαν το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο στα τέλη Ιανουαρίου, δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι με αυτό θα καταστούν δυνατές συναλλαγές μικρών ποσοτήτων σε είδη όπως φάρμακα και όχι για τις μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, όπως επιδιώκει το Ιράν.
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει είτε να αγοράσουν πετρέλαιο από εμάς είτε να μας δώσουν τα χρήματά του (σ.σ. το αντίτιμο)», δήλωσε ο αξιωματούχος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θνησιμότητα του ιού ανέρχεται στο 23%
Το πρωτόκολλο των 14 σημείων παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες
Aπολύθηκε καθώς απορρίφθηκε η δικαστική του προσφυγή
Οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στο οικονομικό σκέλος
Ανησυχίες για τους όρους που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης
«Αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις. Το μόνο που υπάρχει για εμάς είναι η επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη
Kαθοριστική στιγμή φαίνεται ότι ήταν ο θάνατος του Λίο Ραντβίνσκι τον Μάρτιο του 2026
Προβληματισμός σχετικά με το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης
Απόπειρα δολοφονίας ερευνούν οι Αρχές
Ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι στις 11 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών
Η ανήλικη αναμένεται να αναρρώσει πλήρως
Επιστημονική μελέτη με ένα εξαιρετικά συγκινητικό εύρημα
H γιορτή συνδέεται παραδοσιακά με τη θυσία προβάτων
H Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε τις δηλώσεις «εντελώς ξεπερασμένες»
Διεκόπη η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης
Έγγραφο τριών σελίδων και 14 παραγράφων
Ιδιαίτερη αδυναμία φαίνεται να έχουν στις τηγανητές πατάτες
O εφοδιασμός με καύσιμα «συνεχίζονται κανονικά», απαντάει η Μόσχα
«Το επιχειρηματικό μας μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον σήμερα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.