- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ροχανί: Δεν θέλουμε πόλεμο με καμία χώρα
Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ιρανού προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν
«Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα», το μήνυμα Ροχανί σε Μακρόν.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, ούτε καν με τις ΗΠΑ» ανέφερε την Τρίτη ο Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna, ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας είπε: «Το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την ένταση στην περιοχή και δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων».
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αμερικανικό αεροσκάφος και εν μέσω μεγάλων ανησυχιών για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα έχει μια «κατ’ ιδίαν συνάντηση» με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθούν στο ιρανικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Irna, ο Ροχανί δήλωσε επίσης στον Γάλλο πρόεδρο ότι οι Ιρανοί «είναι πάντα δεσμευμένοι υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας και (θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν) προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η συμμόρφωση της χώρας του με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Ιράν, καμία από τις οποίες δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί».
«Αν το Ιράν δεν μπορεί να επωφελείται από τη συμφωνία, θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του» προειδοποίησε ο Ροχανί, υπενθυμίζοντας ότι «η Τεχεράνη δεν θα επαναδιαπραγματευθεί ποτέ τη συμφωνία».
Ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε «τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για όλη την ένταση στην περιοχή», υπογραμμίζοντας πως «το αμερικανικό drone στοχοθετήθηκε, αφού έλαβε προειδοποιήσεις πως πετά στον εθνικό εναέριο χώρο μας».
«Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να εισέρχονται παρανόμως στα ιρανικά χωρικά ύδατα, οι (ιρανικές) Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντούν με αποφασιστικότητα», το μήνυμα που έστειλε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.