Κοσμος

Ιταλία: Ο Σαλβίνι βάζει «φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση δεν θα εργαζόμουν νυχθημερόν για να εισηγούμαι νομοσχέδια», το μήνυμα του Ιταλού αντιπροέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ματέο Σαλβίνι
Ματέο Σαλβίνι/©EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Ματέο Σαλβίνι, καθώς «υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να γίνουν».

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι απέκλεισε την Πέμπτη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει επικεντρωθεί στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος και θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο. Στον απόηχο του απογοητευτικού -για το Κίνημα 5 Αστέρων- αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2019, πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Θεωρούσαν, μάλιστα, ότι ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά θα ασκούσε πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να «κεφαλαιοποιήσει» τη σημαντική άνοδο του κόμματος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβριο θα προετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό. Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση δεν θα εργαζόμουν νυχθημερόν για να εισηγούμαι νομοσχέδια. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να γίνουν, δεν θέλω πρόωρες εκλογές» ξεκαθάρισε ο Σαλβίνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε επίσης ότι η Ρώμη θα δώσει απαντήσεις στις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά, εκτιμώντας ότι με τα οικονομικά δεδομένα που θα παρουσιάσει, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις από την Κομισιόν. Η ιταλική κυβέρνηση έχει περιθώριο να απαντήσει μέχρι την Παρασκευή στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Ιταλία για το αυξημένο έλλειμμα του προϋπολογισμού και την αύξηση του χρέους.

«Η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, τονίζοντας ότι τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ