- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας οι δολοφόνοι 57 έγκλειστων
42 έγκλειστοι βρέθηκαν στραγγαλισμένοι τη Δευτέρα σε τέσσερις φυλακές στην πόλη του Αμαζονίου
Οι επικεφαλής συμμοριών που διέταξαν τη σφαγή 57 εγκλείστων σε 4 σωφρονιστικά καταστήματα στη Μανάους θα μεταχθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Βραζιλίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας Σέρζου Μούρου δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι επικεφαλής συμμοριών των φυλακών που ευθύνονται για τις τουλάχιστον 57 δολοφονίες εγκλείστων σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα στην περιοχή της πρωτεύουσας της βόρειας Πολιτεία Αμαζόνας την Κυριακή και τη Δευτέρα θα μεταχθούν σε ομοσπονδιακές φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Σαρανταδύο έγκλειστοι βρέθηκαν στραγγαλισμένοι τη Δευτέρα σε τέσσερις φυλακές στην πόλη του Αμαζονίου, όπου μέλη αντίπαλων συμμοριών ενεπλάκησαν σε σύγκρουση στην οποία έχασαν τη ζωή τους 15 εξ αυτών την Κυριακή, επιβεβαίωσαν οι αρχές.
Οι τοπικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης ότι εννέα έγκλειστοι, που βαρύνουν υποψίες ότι διέταξαν τις σφαγές, θα μεταχθούν εντός της εβδομάδας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αντικείμενο την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Πορτογαλία, ο Μούρου απέδωσε τους δεκάδες θανάτους σε τέσσερις φυλακές στην περιοχή της Μανάους στη σύγκρουση συμμοριών των φυλακών, οξύ πρόβλημα δημόσιας ασφαλείας στη Βραζιλία, χώρα όπου καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός ανθρωποκτονιών στον πλανήτη.
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως υπήρχε σύγκρουση ανάμεσα σε συμμορίες κακοποιών μέσα στις φυλακές, κάτι που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά δεν θα έπρεπε», τόνισε ο Μούρου σε δημοσιογράφους. «Έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο» την κατάσταση, συνέχισε και διευκρίνισε πως «θα μεταγάγουμε τους επικεφαλής [των συμμοριών] που ευθύνονται για τις πράξεις αυτές στη Μανάους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας».
Με σχεδόν 727.000 εγκλείστους να καταμετρώνται το 2016, η Βραζιλία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων σε φυλακές στον πλανήτη. Η ονομαστική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι υποδιπλάσια — περίπου 368.000 θέσεις — και ο πληθυσμός των κρατουμένων ζει υπό εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες.
«Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο πληθυσμός των φυλακών είναι να μειωθεί η εγκληματικότητα, που παραμένει πολύ αυξημένη στη Βραζιλία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. Ο Μούρου υπέβαλε πρόσφατα στο Κογκρέσο ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, που προβλέπει ιδίως την διεύρυνση της έννοιας της αυτοάμυνας των αστυνομικών που σκοτώνουν υπόπτους.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σύγκρουση των συμμοριών των φυλακών μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, διαβεβαίωσε εξάλλου μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου χθες Τρίτη. Ο εκπρόσωπος, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Χέγκου Μπάχους, τόνισε πως ο πρόεδρος Μπολσονάρου ανησυχεί για τη βία στις φυλακές.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος έχει δεσμευθεί ότι το κράτος θα ανακτήσει τον έλεγχο των φυλακών και ότι θα οικοδομηθούν πολλές καινούργιες.
Τις περισσότερες φυλακές στη Βραζιλία όμως διαχειρίζονται οι αρχές των Πολιτειών. Επί δεκαετίες, τα σωφρονιστικά καταστήματα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα λόγω των υπεράριθμων εγκλείστων και έχουν μετατραπεί σε πονοκέφαλο για τις πολιτειακές κυβερνήσεις, που διαθέτουν ελάχιστα κεφάλαια γι' αυτές. Πολλές έχουν μετατραπεί σε κέντρα στρατολογίας για τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.
Οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών των φυλακών εξαπλώνονται συχνά με ταχύτητα στη Βραζιλία, όπου συμμορίες ασκούν de facto τον έλεγχο σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα.
Μια ειδική ομάδα ομοσπονδιακών πρακτόρων εστάλη στη Μανάους για να συμβάλλει στις προσπάθειες να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Κατά τον κυβερνήτη της Πολιτείας Αμαζόνας Ουίλσον Λίμα, 20 άνδρες αναμενόταν να φθάσουν χθες και άλλοι 80 εντός της εβδομάδας.
Η διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων της Αμαζόνας διαβεβαίωσε ότι η ταχεία επέμβαση της χωροφυλακής επέτρεψε να αποτραπούν «σχεδόν 200» επιπλέον δολοφονίες εγκλείστων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματική άνοδος τιμών στην ενέργεια
Οι πολίτες των μεγάλων κρατών της Δύσης εμπιστεύονται περισσότερο μια δικτατορία από τη γη των ελεύθερων και τη χώρα των γενναίων. Κι αυτό είναι έργο του 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο πύραυλος είχε κατεύθυνση την πόλη Γιανμπού
Εξοντώθηκε επικίνδυνος βαρόνος ναρκωτικών της συμμορίας Comando Vermelho
Οι αντιφάσεις μιας πλατφόρμας που διχάζει
Κατασκοπεία, σύσταση συμμοριών, υπεργολαβία τρομοκρατίας και οι προειδοποιήσεις του Εμμανουέλ Ραζαβί
Σοβαρό κενό ασφαλείας στην αεράμυνα των ΗΠΑ
Κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλάκιση
Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει πάνω από 7.800 αεροπορικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε ο πόλεμος
Ο πόλεμος έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή στοιχίζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων
Είναι αποκλεισμός, εμπάργκο ή οικονομικός πόλεμος;
Πληροφορίες διεθνών μέσων μιλούν για στοχοποίηση άνω των πέντε πυραυλακάτων – Χωρίς επίσημη επιβεβαίωση
Η έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους
Πύρινη σφαίρα φώτισε τον ουρανό πάνω από την Ευρώπη και καταγράφηκε από επιβάτη σε πτήση
Οι όροι της συμφωνίας, κυρίως οι οικονομικοί
Νέος νόμος επιτρέπει άμβλωση έως 12 εβδομάδες, αλλά οι εκλογές απειλούν την άμεση εφαρμογή του
Το δημοτικό συμβούλιο είχε αφαιρέσει από τον πρίγκιπα Άντριου την ίδια διάκριση το 2022
Στον νέο κόσμο κυριαρχεί η δύναμη. Στην οικονομία κυριαρχούν τα λίγα πανίσχυρα μονοπώλια. Στην παγκόσμια πολιτική οι τρεις υπερδυνάμεις.
Με γραπτή δήλωση «εμφανίστηκε» ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Ραγδαία άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα πλήγματα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.