- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τα drones του Ιράν τινάζουν στον αέρα τις τιμές στα καύσιμα - Νέο ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Δραματική άνοδος τιμών στην ενέργεια
Το πετρέλαιο εκτοξεύεται πάνω από τα 119 δολάρια, στα ύψη και το φυσικό αέριο, καθώς το Ιράν χτύπησε διυλιστήρια και ενεργειακές υποδομές σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Κουβέιτ
Απότομη άνοδος για το πετρέλαιο την Πέμπτη (19.3), με το Brent να ξεπερνά τα 119 δολάρια/βαρέλι πριν υποχωρήσει στα τρέχοντα επίπεδα των 114 δολαρίων, καταγράφοντας άλμα άνω του 6%. Το ξέφρενο ράλι στο πετρέλαιο πυροδοτεί μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά είδη, εκτινάσσοντας το ήδη αυξημένο ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις.
Είχε προηγηθεί μπαράζ επιθέσεων του Ιράν με drones κατά διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη επιτέθηκε τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Κουβέιτ, βάζοντας νέα «φωτιά» σε πετρέλαιο και καύσιμα παγκοσμίως.
Στη Σαουδική Αραβία ιρανικό drone συνετρίβη μέσα στο διυλιστήριο Samref της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, στο στρατηγικό λιμάνι Γιανμπού. Στο Κουβέιτ η Τεχεράνη χτύπησε τα διυλιστήρια Mina Abdullah και Mina Al-Ahmadi της πετρελαϊκής Kuwait National Petroleum Company (KNPC).
Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (παραδόσεως Μαΐου) στο πετρέλαιο Brent διαπραγματεύονται στα 114,17 δολάρια/βαρέλι, ενισχυμένα κατά 6,32%. Ανοδικά κινείται και το αμερικανό αργό, στα 96,45 δολάρια/βαρέλι (+0,13%).
Εκρηκτική άνοδος και στο φυσικό αέριο
Απότομη άνοδος και για τις τιμές στο φυσικό αέριο, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν σε κεντρική εγκατάσταση παραγωγής και αποθήκευσης LNG στο Κατάρ. Τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας (σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη), με παράδοση τον Απρίλιο, έχουν κάνει άλμα 16%, στα 63,42 ευρώ/MWh.
Αντιμέτωπη με τις ραγδαίες εξελίξεις στην ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί τρόπους για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και το Fuel Pass 2026, την ώρα που ήδη έχει ληφθεί απόφαση για πλαφόν στα καύσιμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έκκληση για προστασία της ανθρωπιάς απέναντι στην εξέλιξη των μηχανών
Το πανεπιστήμιο αλλάζει πορεία μετά τον θάνατό του
Η εβδομάδα που έδειξε μέχρι πού φτάνει η δύναμή του
Στο Μαλιμπού, άνοιξε καταβόθρα κοντά στο σπίτι του Νίκολας Κέιτζ
Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ανανεώσει τη θητεία του προέδρου
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.