- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer |Τι συμβαίνει πραγματικά στην Κούβα;
Είναι αποκλεισμός, εμπάργκο ή οικονομικός πόλεμος;
Κυρώσεις, εσωτερικές αποτυχίες και αφήγημα αποκλεισμού συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα της Κούβας
Η δημόσια συζήτηση για την Κούβα επανέρχεται συχνά γύρω από έναν φορτισμένο όρο: τον «αποκλεισμό». Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, εμφανίζονται πρωτοβουλίες συγκέντρωσης βοήθειας που επικαλούνται μια υποτιθέμενη πλήρη αποκοπή της χώρας από τον έξω κόσμο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και απαιτεί διαχωρισμούς: άλλο το νομικό καθεστώς, άλλο η γεωπολιτική πρακτική και άλλο οι εσωτερικές αιτίες της κρίσης στην Κούβα.
Δεν υπάρχει νομικός αποκλεισμός της Κούβας
Από την άποψη του διεθνούς δικαίου, η κατάσταση είναι σαφής: δεν υπάρχει αποκλεισμός της Κούβας. Ο αποκλεισμός, ως έννοια, είναι στρατιωτικό μέτρο – συνεπάγεται ναυτικό έλεγχο, φυσική παρεμπόδιση εμπορίου και ενδεχομένως χρήση βίας. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει σήμερα.
Αυτό που υπάρχει είναι το αμερικανικό εμπάργκο. Πρόκειται για ένα καθεστώς κυρώσεων που περιορίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Ωστόσο, δεν απαγορεύει την Κούβα να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιθέτως, η χώρα διατηρεί εμπορικές σχέσεις με δεκάδες κράτη και μπορεί, τουλάχιστον τυπικά, να εισάγει αγαθά, τρόφιμα και καύσιμα.
Επιπλέον, ακόμη και το ίδιο το εμπάργκο περιλαμβάνει εξαιρέσεις. Οι ΗΠΑ επιτρέπουν εξαγωγές τροφίμων και φαρμάκων προς την Κούβα, ενώ κατά περιόδους έχουν δοθεί άδειες που διευκολύνουν ενεργειακές συναλλαγές, όπως η προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Συνεπώς, η εικόνα μιας χώρας πλήρως αποκομμένης από το διεθνές εμπόριο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η πραγματική πίεση: κυρώσεις και ενεργειακή κρίση
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή πίεση. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2025, η πολιτική των ΗΠΑ έχει γίνει πιο επιθετική, κυρίως μέσω δευτερογενών κυρώσεων. Αυτές δεν στοχεύουν μόνο την Κούβα, αλλά και τρίτους – εταιρείες και κράτη που συναλλάσσονται μαζί της.
Εδώ βρίσκεται η ουσία της σημερινής κατάστασης. Η Κούβα μπορεί θεωρητικά να εισάγει καύσιμα ή άλλα αγαθά, αλλά στην πράξη αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ο λόγος δεν είναι κάποια στρατιωτική απαγόρευση, αλλά το αυξημένο ρίσκο για όσους συνεργάζονται μαζί της. Πολλές εταιρείες αποφεύγουν συναλλαγές για να μην βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικές κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ.
Αυτό έχει οδηγήσει σε σοβαρή ενεργειακή κρίση. Διεθνή μέσα όπως το Time, το Reuters και η Washington Post περιγράφουν εκτεταμένα blackout, προβλήματα στη λειτουργία υποδομών και γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιείται συχνά ο όρος “oil blockade”. Όχι με νομική ακρίβεια, αλλά για να αποτυπώσει το αποτέλεσμα: μια χώρα που δυσκολεύεται να εξασφαλίσει βασικούς ενεργειακούς πόρους.
Ο ρόλος των εσωτερικών πολιτικών επιλογών
Ωστόσο, η εξήγηση της κρίσης αποκλειστικά μέσω των κυρώσεων είναι ελλιπής. Η κατάσταση της κουβανικής οικονομίας συνδέεται και με βαθύτερα, διαχρονικά προβλήματα.
Η χώρα αντιμετωπίζει χρόνια διαρθρωτικά ζητήματα: χαμηλή παραγωγικότητα, κρατικό έλεγχο στην οικονομία, περιορισμένη καινοτομία και αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων. Το αποτέλεσμα είναι μια οικονομία εύθραυστη, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ακόμη και σε σχετικά περιορισμένες εξωτερικές πιέσεις.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Οι μισθοί παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί, με τον μέσο μηνιαίο μισθό να κινείται σε επίπεδα που δεν επαρκούν για αξιοπρεπή διαβίωση. Η καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από ελλείψεις, περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά αγαθά και αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ερμηνεία της κρίσης γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Από τη μία πλευρά, υποστηρίζεται ότι οι κυρώσεις αποτελούν τον βασικό παράγοντα ασφυξίας. Από την άλλη, τονίζεται ότι οι εσωτερικές πολιτικές επιλογές –ιδίως το οικονομικό μοντέλο– έχουν καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία.
Η αλήθεια βρίσκεται πιθανότατα κάπου στη μέση. Οι κυρώσεις επιδεινώνουν μια ήδη προβληματική κατάσταση, αλλά δεν την εξηγούν πλήρως. Αντίστοιχα, οι εσωτερικές αδυναμίες είναι κρίσιμες, αλλά δεν λειτουργούν σε κενό – επηρεάζονται από το διεθνές περιβάλλον.
Τι συμβαίνει εντέλει; Είναι πραγματικός ο αποκλεισμός στην Κούβα;
Το σημαντικότερο είναι ότι ο όρος «αποκλεισμός» χρησιμοποιείται περισσότερο πολιτικά παρά περιγραφικά. Δεν υπάρχει αποκλεισμός με τη νομική έννοια. Υπάρχει, όμως, ένας συνδυασμός κυρώσεων, οικονομικών περιορισμών και εσωτερικών δυσλειτουργιών που δημιουργεί συνθήκες βαθιάς κρίσης.
Αυτή η διάκριση έχει σημασία. Όχι μόνο για την ακρίβεια της ανάλυσης, αλλά και για την κατανόηση των λύσεων. Διότι αν η κρίση αποδίδεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες, αγνοούνται οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Και αν αποδίδεται αποκλειστικά στο εσωτερικό σύστημα, υποτιμάται η επίδραση της διεθνούς πίεσης.
Η Κούβα του 2026 δεν είναι ούτε απλώς θύμα ούτε αποκλειστικά υπεύθυνη. Είναι μια χώρα που βρίσκεται στο σημείο τομής μεταξύ εξωτερικής πίεσης και εσωτερικών ορίων – και αυτό ακριβώς την καθιστά τόσο δύσκολη περίπτωση για απλουστευτικές αφηγήσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.