- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ψηφίζουν σήμερα σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ψηφοφόροι στη Λετονία, στη Μάλτα και τη Σλοβακία καλούνται σήμερα Σάββατο στις κάλπες, έπειτα από εκείνους στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και την Τσεχία, καθώς ξημέρωσε η τρίτη και προτελευταία ημέρα των ευρωεκλογών.
Από την Πέμπτη ως αύριο Κυριακή, περίπου 418 εκατομμύρια πολίτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανανέωσης των ηγεσιών των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Καταγράφονται εξάλλου σε μια φάση ενδοσκόπησης, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά κι εν μέσω της εμφάνισης νέων προκλήσεων και απειλών, εσωτερικών κι εξωτερικών.
Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να καταγράψουν άνοδο και, δυνητικά, να εγείρουν εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμμετοχή είναι συνήθως χαμηλότερη στις ευρωεκλογές, κάτι που συχνά ευνοεί περιθωριακά κόμματα.
Στην Τσεχία, η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σήμερα, με τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το φιλελεύθερο-λαϊκιστικό ANO και τους σοσιαλδημοκράτες, να διεκδικούν τις περισσότερες από τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα.
Στη γειτονική Σλοβακία, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν 13 ευρωβουλευτές. Η συμμετοχή στη χώρα αυτή το 2014 δεν ξεπέρασε το 13% -- ήταν χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη στην Τσεχία.
Στη Λετονία, 1,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν οκτώ ευρωβουλευτές, ενώ στη Μάλτα το εκλογικό σώμα των 370.000 ψηφοφόρων καλείται να επιλέξει έξι μέλη του ΕΚ.
Η ψηφοφορία στη Μάλτα έχει την ιδιομορφία ότι επιτρέπεται η συμμετοχή από τα 16 έτη. Στη νήσο εξάλλου καταγράφεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής -- ανήλθε στο 75% το 2014 -- παρότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική, όπως σε άλλες χώρες-μέλη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.