- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα Ζηλανδία - Ξεκίνησαν οι κηδείες των θυμάτων της επίθεσης
Συνολικά 50 πιστοί σκοτώθηκαν στο μακελειό
Ένας Σύρος πρόσφυγας και ο γιος του ήταν τα πρώτα θύματα των επιθέσεων στο Κράισττσερτς που ενταφιάστηκαν, με τα ανοικτά τους φέρετρα να μεταφέρονται στους ώμους των πενθούντων.
Συνολικά 50 πιστοί σκοτώθηκαν στο μακελειό που σημειώθηκε την ώρα της προσευχής της Παρασκευής σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς με δράστη τον 28χρονο Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ, υπέρμαχο της λευκής φυλής.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο νεκροταφείο που είναι κοντά στο τέμενος Λίνγουντ, τον δεύτερο τόπο της επίθεσης του 28χρονου. Εκεί έγιναν οι κηδείες του Χάλιντ Μουστάφα, 44 ετών, και του γιου του Χάμζα, 15 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ.
Η οικογένεια έφτασε στη Νέα Ζηλανδία πριν ένα χρόνο με την ελπίδα να βρει την ειρήνη έπειτα από χρόνια φρίκης στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία.
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο συγκλονιστικό είναι (…) μια οικογένεια ήρθε εδώ για να βρει ασφάλεια και θα έπρεπε να είναι ασφαλείς εδώ», δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία επισκέφθηκε το Κράισττσερτς για δεύτερη φορά μετά το μακελειό.
Ένοπλοι αστυνομικοί ήταν παρατεταγμένοι κοντά στο νεκροταφείο, με λουλούδια τοποθετημένα στις κάνες των όπλων τους.
Έξι θύματα ενταφιάστηκαν σήμερα, με περισσότερα να αναμένεται να ταφούν αυτή την εβδομάδα.
Η Άρντερν δήλωσε ότι το κάλεσμα για την προσευχή αυτή την Παρασκευή θα μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο απευθείας, ενώ πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή. «Υπάρχει επιθυμία να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη μουσουλμανική κοινότητα καθώς επιστρέφουν στα τεμένη την Παρασκευή», εξήγησε.
Εξάλλου το τέμενος αλ Νουρ, όπου περισσότεροι από 40 πιστοί σκοτώθηκαν, επισκευάζεται για να είναι έτοιμο για την προσευχή της Παρασκευής.
Το Αυστραλιανό Συμβούλιο Ιμάμηδων έχει ζητήσει από όλους τους ιμάμηδες να αφιερώσουν την προσευχή αυτής της Παρασκευής στα θύματα του μακελειού στο Κράισττσερτς.
«Η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μουσουλμάνου ή αθώου ανθρώπου οπουδήποτε στον κόσμο είναι μια επίθεση εναντίον όλων των μουσουλμάνων και των ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες το Συμβούλιο.
Επιζών σε αναπηρικό αμαξίδιο
Ο Χάλιλ και η σύζυγός του έχουν επίσης μία κόρη και έναν γιο. Το αγόρι, ηλικίας 13 ετών με το όνομα Ζαΐντ, τραυματίστηκε στην επίθεση της προηγούμενης Παρασκευής και παρευρέθηκε στην κηδεία πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ο Τζάμιλ ελ Μπίζα, κάτοικος του Σίδνεϊ που πήγε στο Κράισττσερτς για να παραστεί στις κηδείες, δήλωσε ότι ο Ζαΐντ είπε μπροστά από τους τάφους του πατέρα και του αδελφού του: «Θα έπρεπε να έχω σταθεί μπροστά σας. Δεν θα έπρεπε να έχω απομακρυνθεί».
Μεταξύ των πιστών που παρέστησαν στην κηδεία ήταν και ο Αμπντούλ Αζίλ, ο Αφγανός πρόσφυγας που θεωρείται ήρωας αφού προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη, τον οποίο φίλησαν θερμά πολλοί παριστάμενοι.
Στο μεταξύ αυξάνεται η αγανάκτηση των οικογενειών των θυμάτων καθώς βάσει των μουσουλμανικών εθίμων οι νεκροί πρέπει να ταφούν μέσα σε 24 ώρες.
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έχει παραδώσει στις οικογένειές τους έξι σορούς από τα θύματα του μακελειού της Παρασκευής σε δύο τεμένη, όμως προειδοποίησε ότι πολλά πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί επισήμως.
Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 50 νεκροψίες, όμως «μόνο 12 θύματα έχουν ταυτοποιηθεί» επισήμως σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους επεσήμανε ότι ελπίζει οι περισσότερες σοροί να έχουν παραδοθεί στις οικογένειες πριν από το βράδυ σήμερα.
Επίσκεψη σε σχολείο
Στο μεταξύ η Άρντερν πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο λύκειο Κάσμιρ, όπου φοιτούσαν ο Χάμζα και ο Ζαΐντ. Ακόμη ένας μαθητής του σχολείου σκοτώθηκε στο μακελειό, ο 14χρονος Σαγιάντ Μιλν.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός μίλησε σε περίπου 200 μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για τον ρατσισμό και τις αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.
«Ποτέ μην προφέρετε το όνομα του δράστη (…) ποτέ να μην τον θυμάστε για αυτό που έκανε», κάλεσε τους μαθητές η Άρντερν.
Όταν ένα παιδί την ρώτησε πώς αισθάνεται, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαι θλιμμένη».
Δεύτερη σύλληψη για την ανάρτηση του βίντεο
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν από δικαστήριο του Κράισττσερτς εναντίον ενός άνδρα 44 ετών επειδή ανήρτησε στο Διαδίκτυο το βίντεο από τη σφαγή, την οποία ο Τάραντ μετέδωσε απευθείας μέσω του Facebook.
Ο Φίλιπ Αρπς συνελήφθη χθες Τρίτη, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση. Εναντίον του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για την αναμετάδοση αξιόμεμπτου περιεχομένου και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.
Το ίδιο δικαστήριο είχε απαγγείλει κατηγορίες τη Δευτέρα εναντίον ενός 18χρονου για τον ίδιο λόγο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.