- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βενεζουέλα, πρόβλημα που η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.
Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι συχνές στη Βενεζουέλα, που μαστίζεται από οικονομική κρίση, καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, υπερπληθωρισμός και μαζική μετανάστευση των πολιτών.
Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Λουίς Μότα Ντομίνγκες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα υφίσταται «πόλεμο του ηλεκτρισμού» και ότι «αυτή τη φορά επιτέθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκουρί», τον μεγαλύτερο της χώρας, στον νότο.
Οι επικριτές της κυβέρνησης προσάπτουν σε αυτήν την ευθύνη, κάνοντας λόγο για διαφθορά και αποεπένδυση που έχουν κάνει ανεπαρκές το δίκτυο. Η κυβέρνηση επισημαίνει πως μέρος των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση οφείλεται σε ενέργειες των αντιπάλων της.
Esta es la vista satelital de nuestro país, es un horror y una falta de humanidad pic.twitter.com/H8LcYodhOJ
— BelenMarrero (@BelenMarrero) March 8, 2019
Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε και πολλοί άνθρωποι στο κέντρο του Καράκας χρειάστηκε να περπατήσουν ώρες για να φθάσουν στα σπίτια τους, καθώς τα λιγοστά λεωφορεία στους δρόμους γέμισαν ασφυκτικά.
Falla eléctrica en #Caracas obliga a los ciudadanos a caminar para llegar hasta sus viviendas. El sistema de Metro no presta servicio desde horas de la tarde a causa de la falta de electricidad y en redes sociales se reporta caos en las calles. #SinLuz pic.twitter.com/NL2GokIYZ6
— El Venezolano CR (@VenezolanoCR) March 8, 2019
Σύμφωνα με ΜΜΕ, η διακοπή πλήττει την πρωτεύουσα και 15 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας. Ένας δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της Βενεζουέλας έκανε λόγο για «εθνικό μπλακάουτ».
Ο Μότα Ντομίνγκες είπε πως περίμενε η λειτουργία του δικτύου να έχει αποκατασταθεί μέσα σε τρεις ώρες.
Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το πρόβλημα. «Ο πόλεμος της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε και διευθύνεται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εναντίον του λαού μας θα αποτύχει», διαβεβαίωσε.
Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο κι έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες απέδωσε την διακοπή στην κυβέρνηση του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρπαγα» της εξουσίας.
«Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καράκας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανησυχία, αγανάκτηση. Αυτή η βλάβη μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα του άρπαγα. Η αναγέννηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χώρας περνά από το τέλος της αρπαγής», υποστήριξε ο Γκουαϊδό μέσω Twitter.
Η διακοπή άρχισε στις 16:50 τοπική ώρα (22:50 ώρα Ελλάδας) χθες Πέμπτη. Η ηλεκτροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί στις 05:40 σήμερα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Only some lights working in Maiquetia airport in Caracas due to the nationwide power outage, this is the second time this week the airport has been without electricity #Venezuela pic.twitter.com/uCBPp6Njbj
— CNW (@ConflictsW) March 7, 2019
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.