- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έρχονται τα taxi drones στην Βαρκελώνη
Έχουν ήδη κατασκευαστεί, έχουν πετάξει, έχουν δοκιμαστεί. Είναι έτοιμα.
Δεν είναι εικονική πραγματικότητα, ούτε σκηνές από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι σκηνές από την φετινή μεγαλύτερη εκδήλωση ψηφιακών επικοινωνιών του κόσμου, του Mobile World Congress, που γίνετε στην Βαρκελώνη.
Πρόκειται για τα αεροταξί - drones που παρουσιάζουν κατασκευαστές και κοινοπραξίες, κυρίως των χωρών της αραβικής χερσονήσου. Τα αεροταξί δεν θα χρησιμοποιηθούν για ψυχαγωγικούς λόγους εικονικής πραγματικότητας, αλλά στο χώρο των επιχειρήσεων.
Μέχρι το 2022 το αργότερο, σε μόλις δηλαδή 3 - 4 χρόνια από σήμερα, θα πετάνε και θα μεταφέρουν επιβάτες, μας αναφέρει στέλεχος εταιρίας που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ. Έχουν ήδη κατασκευαστεί, έχουν πετάξει, έχουν δοκιμαστεί. Είναι έτοιμα.
Σε ερώτηση γιατί δεν μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα η εμπορική τους λειτουργία, μας αναφέρει ότι η μαζική κατασκευή τους έχει μεγάλο κόστος, που πέφτει όμως σταδιακά, αλλά κυρίως διότι δεν διατίθενται εμπορικά τα δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών 5G που θα εξασφαλίσουν την πτήση με μεγάλη ασφάλεια και προγραμματισμό. Επίσης υπάρχει ακόμη έλλειψη σχετικών υποδομών που σχετίζονται με τα σημεία πάρκινγκ, απογείωσης και προσγείωσης, μας αναφέρει αργότερα στέλεχος εταιρίας δικτύων 5G που ρωτήσαμε την γνώμη του.
Η μεγαλύτερη έκπληξη μας περίμενε για το τέλος. Τα αεροταξί δεν θα έχουν οδηγό. Θα κινούνται αυτόνομα. Τα δίκτυα νέων επικοινωνιών το εξασφαλίζουν αυτό, καθώς λόγω της διασυνδεσιμότητας που θα υπάρχει μεταξύ του στόλου των ταξί και δεκάδων άλλων αντικειμένων και υπηρεσιών θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα της πτήσης χωρίς ταξιτζή - πιλότο.
Τα παιδιά που μόλις έχουν γεννηθεί ίσως δεν θα έχουν την ευκαιρία να θυμούνται τα παραδοσιακά ταξί καθώς θα πετάνε με τα αεροταξί, μας αναφέρει επισκέπτης της έκθεσης από την Σαουδική Αραβία. Όπως με τους σημερινούς φοιτητές που δεν πρόλαβαν την εποχή χωρίς κινητό τηλέφωνο, προσθέτει.
Πριν φύγουμε ανεβήκαμε στο ταξί μιας άλλης εταιρίας από το Ριάντ, βάλαμε την κάσκα και σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας πετάξαμε πάνω από τα ψηλά κτήρια και τους δρόμους του Ριάντ. Μια πτήση πραγματικά από το μέλλον, που είναι ήδη «εδώ» και περιμένει το 5G για να απογειωθεί!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Yποστηρίζει ότι η βύθιση οφείλεται σε αμέλεια και ανικανότητα του πληρώματος
Έντονη κριτική για τη δημιουργία ζωνών αποκλειστικά για ενήλικες στις premium θέσεις των τρένων TGV
Συγκίνηση μέσα στο εθνικό πένθος
Συντονισμός με ΗΠΑ, επιφυλάξεις Δανίας και συζητήσεις για νέες ρυθμίσεις ασφάλειας στην Αρκτική
Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Τραμπ και το πλαίσιο συμφωνίας με το ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παράσχει επιτόπια προστασία
«Πολύ καλές» οι συνομιλίες, είπε ο αμερικανός πρόεδρος
Προκαταρκτική έκθεση διαψεύδει την έκρηξη – Σε λειτουργία οι κινητήρες κατά τη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
Δεσμεύσεις από ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Λούτνικ–Σέφτσοβιτς, ενώ η ΕΕ «παγώνει» την έγκριση
Θα ικανοποιούσε τον Τραμπ οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς «ιδιοκτησία»;
Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί και η στάση του εκλογικού σώματος
Απευθείας πτήσεις Finnair προς Θεσσαλονίκη από Μάιο
Τρίτο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποιεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τις γεωπολιτικές ανατροπές
Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «σε συντονισμό» με τον ΟΗΕ
Ενώ υπήρχαν φήμες για κρίση στο γάμο του
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.