- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DW: Μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικά επί πληρωμή στην Τουρκία
Τα τουρκικά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τα ιδιωτικά, έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπα με μια νέα πρόκληση
Κενά στην αγορά έρχονται να καλύψουν επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών έναντι αδρής αμοιβής στην Τουρκία. «Ίσως ανήθικο αλλά όχι παράνομο» δηλώνει στην DW συνεργάτης επιχείρησης.
Τα τουρκικά πανεπιστήμια έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπα με μια νέα πρόκληση. Ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να παραγγείλουν σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών όλων των κατηγοριών. Από απλές εργασίες μέχρι μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικά. Το φαινόμενο αυτό γνωρίζει μεγάλη άνθιση κυρίως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργούν 63 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα περισσότερα από αυτά ιδρύθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Welle περίπου 50 επαγγελματικές εταιρείες ειδικεύονται στη συγγραφή τέτοιων εργασιών κατά παραγγελία των φοιτητών. Οι τιμές κυμαίνονται από 500 ευρώ έως και 3.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα συγγράφονται περίπου 50 εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον Δρα Γκερκέμ Ντογκάν, πρόεδρο του συνδικάτου Επιστημόνων και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση «Εγκιτίμ Σεν», το φαινόμενο οφείλεται στη ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Υπενθυμίζει πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν καθώς και πάνω από 6.000 ακαδημαϊκοί.
Σύμφωνα με συνεργάτη μιας τέτοιας επιχείρησης που ειδικεύεται στη συγγραφή εργασιών ιατρικής, κλινικής ψυχολογίας και μάνατζμεντ «για αυτές τις εργασίες εκδίδονται αποδείξεις. Δεν είναι παράνομο, ίσως λίγο ανήθικο». Στην ερώτηση εάν υπάρχουν προβλήματα με την εξεταστική επιτροπή απαντά ευθέως: «Είμαι κι εγώ μέλος της επιτροπής και αναλαμβάνω κυρίως το ρόλο αυτού που θέτει τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις. Εκτός αυτού στην επιτροπή είναι και φίλοι του επιβλέποντος καθηγητού. Ο ένας θα μιλήσει κατά της εργασίας και ο άλλος θα την επαινέσει όσο πιο πολύ γίνεται. Και ο τρίτος είναι εκεί για να φάει το γλυκό που προσφέρεται».
Επιστήμονες και όχι πελάτες
Στην Τουρκία η συγγραφή τέτοιων εργασιών δεν είναι ποινικά κολάσιμη. Πρακτορεία και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τέτοιες εργασίες λειτουργούν ως «επιστημονικοί σύμβουλοι». Οι αμοιβές καταχωρούνται στα «έξοδα γραφείου».
Ωστόσο εάν τα πανεπιστήμια μάθουν ότι η εργασία δεν είναι προϊόν πρωτότυπης υπάρχουν κυρώσεις για τους φοιτητές. Ο φοιτητής αποπέμπεται και ταυτόχρονα του ζητείται να ξαναγράψει την εργασία. Για το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου οι επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές. Ήδη τον Δεκέμβριο του 2016 το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας ζήτησε η πράξη της συγγραφής εργασίας έναντι χρημάτων να θεωρείται αξιόποινη πράξη. Η πρόταση έχει μείνει στα χαρτιά.
Το συμβούλιο του πανεπιστημίου θεωρεί μια διατριβή που έχει συνταχθεί με αυτό τον τρόπο ως λογοκλοπή. Ο συνεργάτης κινδυνεύει να του αφαιρεθεί ο τίτλος και σε αυτή την περίπτωση εκδιώκεται από το πανεπιστήμιο.
Τέλος, σύμφωνα με τον Δρα Βαχνέτ Ετζκοτσάκ, πρόεδρο του συνδικάτου εκπαιδευτικών ÖGESEN, οι εργασίες επι πληρωμή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο στα δημόσια πανεπιστήμια που δεν βλέπουν τους φοιτητές σαν πελάτες, το φαινόμενο δεν απαντάται συχνά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.