- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βενεζουέλα: Σε επαγρύπνηση ο στρατός στα σύνορα
Για να αποτρέψει κάθε παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας
Τέσσερις μέρες πριν την προγραμματισμένη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, την οποία διοργανώνει η αντιπολίτευση, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην μάχη για την εξουσία συνέχισαν και σήμερα με δηλώσεις τους μια επιθετική επικοινωνιακή πρακτική, χωρίς να παραμένει σαφές τι ακριβώς θα συμβεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, αναγγελθείσα ημερομηνία εισόδου της βοήθειας, την οποία η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα εμποδίσει.
Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο διαμήνυσε σήμερα ότι ο βενεζουελανός στρατός βρίσκεται σε «εγρήγορση» ενάντια σε κάθε παραβίαση των συνόρων της χώρας, επαναδιατυπώνοντας την «αμέριστη» στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους αν δεν στρατευτούν στο πλευρό του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, απαιτώντας να επιτρέψουν να εισέλθουν τα φορτία της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Ο στρατός θα παραμείνει αναπτυγμένος και σε εγρήγορση κατά μήκος των συνόρων (…) για να αποτρέψει κάθε παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας», δήλωσε ο Παντρίνο, επαναδιατυπώνοντας την «αμέριστη υπακοή, υποταγή και πίστη» της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης στον αρχηγό του κράτους.
«Εκείνοι που επιχειρούν να γίνουν πρόεδροι εδώ στη Βενεζουέλα…θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας», είπε ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στον Γκουαϊδό και αντικρούοντας τις απειλές Τραμπ τόνισε ότι: «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα δεχθούν ποτέ εντολές από μια ξένη κυβέρνηση».
Στον αντίποδα, με ανοιχτή του επιστολή ο Γκουαϊδό κάλεσε σήμερα τους πολίτες να απευθυνθούν προς τους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας.
Με σειρά tweets του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και επίδοξος ηγέτης της χώρας αναφέρθηκε ονομαστικά σε διοικητές του στρατού, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους, που φέρουν την ευθύνη περιοχών που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αεροπορική μεταφορά και χερσαία διεύλευση των περισσότερων από 200 τόνων τροφίμων και φαρμάκων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αποθήκες στην συνοριακή πόλη της Κολομβίας Κούκουτα. Η βοήθεια επίσης αναμένεται να εισέλθει στην Βενεζουέλα μέσω της Βραζιλίας και του Κουρασάο.
Η κυβέρνηση Μαδούρο συνέχισε μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική ενάντια στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοινώνοντας ότι θα οργανώσει μια συναυλία παράλληλα με εκείνη που έχει προαναγγείλει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Κούκουτα την Παρασκευή για να συγκεντρωθούν χρήματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.