- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Εισαγγελέας Κύπρου: Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει 90 εκ. ευρώ για αγνοουμένους και εγκλωβισμένους
Το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 12- 14 Μαρτίου
Το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα συνέλθει στις 12- 14 Μαρτίου και από την Κυπριακή Δημοκρατία θα τεθεί η άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην τέταρτη διακρατική προσφυγή για καταβολή του ποσού των 30 εκατ. ευρώ για δίκαιη ικανοποίηση για τους αγνοούμενους και των 60 εκατ. ευρώ για τους εγκλωβισμένους αντίστοιχα, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης.
Μιλώντας σε ημερίδα, με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου», ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «παρά την πάροδο του χρόνου η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί και εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες της ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός από το θέμα της καταβολής από την Τουρκία του ποσού των 90 εκ. ευρώ, θα είναι να αναδειχθεί εκ νέου η υποχρέωση της Τουρκίας, α) για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, να δοθεί στην Επιτροπή για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα της Κύπρου απρόσκοπτη και όχι αποσπασματική πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, καθώς και στα αρχεία της, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών αρχείων, β) να εμποδίσει το φαινόμενο της μετακίνησης οστών, που έχει διαπιστωθεί και προστασία των πιθανών χώρων ταφής.
Επίσης, θα προωθηθεί, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, το ζήτημα της υποχρέωσης για αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των αγνοουμένων, των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι είναι παράδοξο σε ένα κορυφαίο δικαστικό σώμα, όπως είναι το ΕΔΑΔ, να επιτυγχάνει κάποιος την έκδοση καταπελτικών και καινοφανών αποφάσεων, που καταδικάζουν με τον πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο μια χώρα, και από την άλλη επειδή η επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων δίδεται σε πολιτικά σώματα, όπως είναι η Επιτροπή Υπουργών, «όπου, δυστυχώς, υπεισέρχονται πολιτικά κριτήρια και τα γνωστά χαϊδέματα της Τουρκίας κτλ να δίδονται συνεχείς αναβολές, με αποτέλεσμα να καθιστά το όλο σύστημα τελείως αναποτελεσματικό».
Ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης, ο οποίος συμφώνησε ότι υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Περράκης ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εκ μέρους της Κύπρου μιας νέας διακρατικής προσφυγής. Επίσης, πρότεινε το ζήτημα των αγνοουμένων να τεθεί στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.