Κοσμος

«Μπαϊράκι» Ιταλών δημάρχων στο ξενοφοβικό διάταγμα Σαλβίνι

Νάπολη και Παλέρμο στην πρώτη γραμμή του αντάρτικου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
matteo.jpg
Ματέο Σαλβίνι/©EPA/MATTEO BAZZI

Αποφασισμένοι να μην εφαρμόσουν το διάταγμα για την ασφάλεια και τη μετανάστευση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, εμφανίζονται δήμαρχοι μεγάλων πόλεων στην Ιταλία.

Στην πρώτη γραμμή του αντάρτικου βρίσκεται ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, ο οποίος χαρακτήρισε «απάνθρωπο» τον νόμο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά.

Βασικό μέτρο του διατάγματος αυτού είναι η κατάργηση των αδειών παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι οποίες δίνονταν μέχρι τώρα σε «ευάλωτα» πρόσωπα (οικογένειες ή γυναίκες μόνες με παιδιά).

 

Απάνθρωπος νόμος

Μιλώντας την Πέμπτη στην κρατική ραδιοφωνία, ο Κεντροαριστερός δήμαρχος της σικελικής πρωτεύουσας ξεκαθάρισε πως «αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου όσον αφορά τις αρμοδιότητες των κοινοτήτων».

«Είναι ένα απάνθρωπο κείμενο επειδή παραβιάζει τα δικαιώματα του Ανθρώπου και εγκληματογόνο επειδή μετατρέπει σε παρανόμους άτομα που βρίσκονται νόμιμα στο έδαφός μας» εξήγησε.

Ο Ιταλός αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μέτρο που απαγορεύει σε μετανάστη με άδεια παραμονής να αποκτήσει δικαίωμα κατοικίας. Όπως είπε, το μέτρο στερεί από τους δήμους τη δυνατότητα να εκδίδουν ταυτότητες ή να εγγράφουν ανθρώπους στην εθνική υπηρεσία υγείας. Το τελευταίο είναι υποχρεωτικό προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας, όπως ο οικογενειακός γιατρός.

Στην αντεπίθεση ο Σαλβίνι

«Θέλεις να παρακούσεις; Δεν θα σου στείλω τον στρατό», το μήνυμα Σαλβίνι στο Facebook.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης προανήγγειλε και ταξίδι στο Παλέρμο για να παραδώσει στους πολίτες «μια βίλα με θέα στη θάλασσα που κατασχέθηκε από έναν μαφιόζο».

Το παράδειγμα του Λεολούκα Ορλάντο ακολούθησαν επίσης οι αριστεροί δήμαρχοι της Νάπολης και της Φλωρεντίας, αλλά και ο δήμαρχος της Πάρμας Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων, ωστόσο έχει εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία του με αποφάσεις της παράταξης.

Ανοίγει το λιμάνι ο δήμαρχος της Νάπολης

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις εμφανίζεται πρόθυμος να ανοίξει το λιμάνι της πόλης και να δεχτεί το πλοίο Sea Watch με 32 μετανάστες.

«Εύχομαι το πλοίο να πλησιάσει στο λιμάνι της Νάπολης, διότι, σε αντίθεση με τα όσα λέει η κυβέρνηση, εμείς θα οργανώσουμε επιχείρηση διάσωσης και θα επιτρέψουμε την είσοδό του» ξεκαθάρισε.

Ζήτησε, μάλιστα, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να απαντήσει στο ερώτημα αν «η Ιταλία είναι μια χώρα που αφήνει τα παιδιά να πεθάνουν στην θάλασσα».

«Τα λιμάνια της χώρας είναι κλειστά. Δεχθήκαμε ήδη αρκετούς πρόσφυγες και πλουτίσαμε αρκετούς διακινητές»,  η απάντηση Σαλβίνι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ