- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αργεντινή: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή στο ρεύμα κατά 35%
Πλήγμα για τις οικογένειες που ήδη δυσκολεύονται εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της ύφεσης της οικονομίας
Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος 35% κατά μέσον όρο το 2019, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές την Πέμπτη.
Οι υψηλότεροι λογαριασμοί για ρεύμα θα πλήξουν σκληρά τις οικογένειες που ήδη δυσκολεύονται εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της ύφεσης της οικονομίας, η οποία έχει προκαλέσει απολύσεις και διεύρυνση της φτώχειας.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού θα γίνουν σε τέσσερις φάσεις, με την πρώτη να αναμένεται τον Φεβρουάριο. Οι κυβερνητικές πηγές αυτές μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διότι οι αυξήσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.
Οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Αργεντινή έχουν ήδη αυξηθεί ραγδαία, καθώς η κυβέρνηση έχει περικόψει τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που προωθεί.
Ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, στο μηδέν το 2019, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι περικοπές και η κατάργηση των επιδοτήσεων ήταν ανάμεσα στα βασικά μέτρα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει τη χρονιά πάνω από το 47%, κάτι που εν μέρει οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών για την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση, το αέριο θέρμανσης και τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναλυτές αναμένουν να υποχωρήσει κάτω από το 28% το 2019, αλλά οι υψηλότερες χρεώσεις των αργεντίνικων ΔΕΚΟ ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω.
Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια αναμένεται να μειωθούν σε 5,11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, από 6,88 δισεκ. το 2018. Όταν ο Μάκρι ανέλαβε την εξουσία, το 2015, τα μέτρα επιδότησης είχαν κόστος 17,23 δισεκ. δολαρίων ετησίως για το κράτος, κατά δεδομένα από το γραφείο του υπουργού Ενέργειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.