- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τσουνάμι: Οι σημαντικότερες καταστροφές στον κόσμο μετά το 2004
Πανύψηλα κύματα προκάλεσαν θανάτους και καταστροφές
Τουλάχιστον 222 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 843 τραυματίστηκαν και 28 αγνοούνται μετά το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο την Ινδονησία έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατάου.
Ακολουθούν οι σημαντικότερες καταστροφές από τσουνάμι που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως από το 2004:
26 Δεκεμβρίου 2004: Νοτιοανατολική Ασία: Υποθαλάσσιος σεισμός στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, μεγέθους 9,3 βαθμών--ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών--προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές πολλών χωρών της ΝΑ Ασίας αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 220.000 νεκρούς. Στην επαρχία Άτσεχ, όπου τα κύματα έφθασαν τα 30 μέτρα, περίπου 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
17 Ιουλίου 2006: Ινδονησία: Υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι κοντά στις νότιες ακτές της νήσου Ιάβας προκαλώντας 654 θανάτους.
2 Απριλίου 2007: Νησιά του Σολομώντα: 52 νεκροί από τσουνάμι που έπληξε το δυτικό τμήμα των Νησιών του Σολομώντα (στον νότιο Εριηνικό). Καταστράφηκαν 13 παραθαλάσσια χωριά από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από έναν σεισμό 8 βαθμών.
29 Σεπτεμβρίου 2009: Σαμόα: Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα από τον σεισμό που σημειώθηκε μεγέθους 8 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι. Τα περισσότερα θύματα--πάνω από 150-- καταγράφηκαν στα νησιά Σαμόα όπου το τσουνάμι κατέστρεψε την νότια ακτή της νήσου Ουπόλου, την πιο πυκνοκατοικημένη του αρχιπελάγους.
27 Φεβρουαρίου 2010: Χιλή: Ένας σεισμός που προκάλεσε τσουνάμι άφησε πίσω του περισσότερους από 520 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα ήταν στην παραθαλάσσια ζώνη του Μαουλέ, σε απόσταση 400 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύσουας Σαντιάγο.
25 Οκτωβρίου 2010: Ινδονησία: Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 7,7 βαθμών στο αρχιπέλαγος των Μενταγουάι, στα ανοιχτά της Σουμάτρας.
11 Μαρτίου 2011: Ιαπωνία: Ένα κύμα που ξεπερνούσε τα 10 μέτρα κατέστρεψε την βορειοανατολική ακτή του αρχιπελάγους και κυρίως την πόλη Σεντά, στο Νησί Χονσού, λίγο μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών. Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ξεπέρασε τις 19.000.
28 Σεπτεμβρίου 2018: Ινδονησία: Τουλάχιστον 1.234 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε στο νησί Σελέμπρ.
22 Δεκεμβρίου 2018: Ινδονησία: Ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 222 ανθρώπους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δείξτε στη Μόσχα ότι η συνέχιση του πολέμου είναι άσκοπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Η Κοπεγχάγη ακολουθεί εδώ και χρόνια σκληρή γραμμή στο θέμα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης
Εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αναστολής
Ο 21χρονος Ντανίλο Κουζμίν βρέθηκε νεκρός και καμένος μέσα σε αυτοκίνητο
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» απέτισε φόρο τιμής στον σκηνοθέτη
Το εντυπωσιακό φαινόμενο συνέπεσε με προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα
Και ακραίες εκφράσεις τύπου: «νεαρά γουρούνια» για τους Ευρωπαίους
Πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 30 Ιανουαρίου 2026
Kαθώς η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από συναγωγές, σχολεία και εβραϊκά κοινοτικά κέντρα
Δημοσκοπήσεις, οικονομία και εσωκομματικές ρωγμές απειλούν την πολιτική παντοδυναμία του
Ο μουσικός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκαύματα
H παρουσία και η συμπεριφορά του προκάλεσαν έντονη αμηχανία
Στον κόσμο των αερομεταφορών, τα αεροπλάνα σπάνια μένουν ακινητοποιημένα χωρίς λόγο
Το «Μίνι Λούβρο», όπως τον περιγράφουν
Η 58χρονη υπέστη κάταγμα σπονδύλου κατά την περιπετειώδη διαφυγή της
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε σχέδιο για κάλυψη εξόδων μετακίνησης γυναικών από χώρες με περιορισμούς στις αμβλώσεις εντός ΕΕ
Η διάλυσή του θα συνιστούσε «μείζονα απώλεια για την επιστημονική έρευνα»
Ανοιχτός ο δρόμος για το Netflix
Ο Αλ-Αχμέντ είχε ζητήσει από συγγενή του να μεταφέρει μήνυμα στην οικογένειά του, φοβούμενος ότι δεν θα επιζήσει, λέγοντας πως πάει να σώσει ζωές
Μιλήσαμε με τον Γιάννη Σουλιώτη, που ταξίδεψε με την ομάδα του PrimeTime στο Εκουαδόρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.