- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Βέλγιο: Στο χείλος της κατάρρευσης ο κυβερνητικός συνασπισμός - Τι συνέβη
Πώς το Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση
Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ για την ειδική σύνοδο στο Μαρακές για την έγκριση του Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το συγκυβερνών εθνικιστικό κόμμα έδωσε τελεσίγραφο ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν το Βέλγιο εγκρίνει το Σύμφωνο, με τον πρωθυπουργό να απαντά με ανασχηματισμό και συνέχιση της κυβέρνησης ακόμη και με μειοψηφικό σχήμα.
Το υπουργικό συμβούλιο που έγινε με ευρεία συμμετοχή το Σάββατο και στόχευε στην εξεύρεση διεξόδου από την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει το Σύμφωνο, απέτυχε τη γεφύρωση των διαφωνιών και οδήγησε σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου. Μία του Μισέλ και μια άλλη του αρχηγού του φλαμανδικού N-VA.
«Αν δεχθούμε να παραγκωνιστούμε (…) δεν θα κρατήσουμε ποτέ τη θέση μας. Αν δεν έχουμε φωνή σε αυτήν την κυβέρνηση (…) είναι μάταιο να συνεχίσουμε» δήλωσε ο ηγέτης των Φλαμανδών εθνικιστών Μπαρτ ντε Βεβέρ.
Αν ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναχωρήσει για το Μαρόκο για να εγκρίνει αυτό το Σύμφωνο θα «αναχωρήσει ως πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού και θα προσγειωθεί ως πρωθυπουργός του συνασπισμού του Μαρακές», προειδοποίησε ο ντε Βεβέρ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του N-VA.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ακόμη και ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Σημειώνω ότι το N-VA αποχωρεί από την πλειοψηφία» και «θα προτείνω οι δύο υφυπουργοί να αντικαταστήσουν τους τρεις υπουργούς του N-VA για να διασφαλιστεί η συνέχιση και η λειτουργία των θεσμών μας» τόνισε ο Μισέλ.
«Θα επιβιβαστώ αύριο στο αεροπλάνο ως επικεφαλής της κυβέρνησης ενός υπεύθυνου συνασπισμού (και) βεβαίως θα ηγηθώ κατά την επιστροφή μου των διαβουλεύσεων στο Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε.
Το βελγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, παρά την απειλή του N-VA ότι θα έριχνε την κυβέρνηση εάν το έπραττε.
Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του Συμφώνου στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Πέμπτης, με την υποστήριξη πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης. Εκτός του N-VA, το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang και το Λαϊκό Κόμμα των γαλλόφωνων τάχθηκαν εναντίον του Συμφώνου.
Η διεθνής κοινότητα θα εγκρίνει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση σε μια ειδική σύνοδο στο Μαρακές την επόμενη εβδομάδα.
Στην Ευρώπη, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, αλλά και η Ελβετία έχουν απορρίψει τη συμφωνία, όπως επίσης στον υπόλοιπο κόσμο και η Αυστραλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.