- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δοκιμή ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου
Η Τεχεράνη,υποστηρίζει ότι είναι δικαίωμά της να δοκιμάζει συμβατικά όπλα «αμυντικού» χαρακτήρα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, για να συζητήσει σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που έκανε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Ιράν, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Οι δύο χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, κρίνουν ότι η εκτόξευση αυτή αποτελεί παραβίαση της απόφασης 2231 του ΟΗΕ, η οποία απαγορεύει στην Τεχεράνη δοκιμές πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κατά τις ίδιες πηγές.
Για την Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει πάντα ότι είναι δικαίωμά της να δοκιμάζει συμβατικά όπλα «αμυντικού» χαρακτήρα, η εν λόγω απόφαση δεν απαγορεύει τη δοκιμή πυραύλων προορισμένων να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις, ο πύραυλος που δοκιμάστηκε πρόσφατα έχει τη δυνατότητα να φέρει τόσο πυρηνικές όσο και συμβατικές κεφαλές.
Μετά τη δοκιμή αυτή, η Ουάσινγκτον απαίτησε οι Ευρωπαίοι να θέσουν σε εφαρμογή κυρώσεις εναντίον του ιρανικού προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, καταγγέλλοντας αυτή την εκτόξευση ενός «βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς ικανού να φέρει πολλαπλές κεφαλές» και ικανού να «πλήξει ορισμένα τμήματα της Ευρώπης και περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή».
Για την κυβέρνηση των αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο. Ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία που είχε κλειστεί με το Ιράν το 2015, επί προεδρίας του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι Ευρωπαίοι, που προσυπέγραψαν τη συμφωνία του 2015, κατήγγειλαν αυτή την αμερικανική απόφαση και προσπαθούν να διατηρήσουν τη συμφωνία σε ισχύ, αλλά ταυτόχρονα καταδικάζουν την ιρανική συμπεριφορά, ιδίως το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και την ιρανική επιρροή, που χαρακτηρίζουν αποσταθεροποιητική, στη Μέση Ανατολή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.