Κοσμος

Αμερικανός Γερουσιαστής: Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στους S-400 και στα F-35

«Η Άγκυρα είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οφείλει να συμπεριφέρεται σαν τέτοιος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
s400.jpg
©EPA

Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αγοράς του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος ή να παραμείνει εταίρος στο ακριβότερο αμερικανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35, δήλωσε στο Bloomberg ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ινχόουφ.

«Για να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, δεν πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400» ανέφερε ο γερουσιαστής, σχολιάζοντας έκθεση του Πενταγώνου, η οποία προειδοποιεί πως «η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως μιας από τους οκτώ εταίρους, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S-400».

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όμως οφείλει να συμπεριφέρεται σαν τέτοιος. Εν κατακλείδι, πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Αν προχωρήσει στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν επιπτώσεις» ξεκαθάρισε ο Ινχόουφ.

Ανησυχία

Ο προβληματισμός σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι μεγάλος από την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Ο ειδικός πυραυλικών συστημάτων της εταιρείας στρατιωτικών αναλύσεων Teal Group, Στηβ Ζάλογκα, εξήγησε ότι τα πολύπλοκα συστήματα λειτουργίας των S-400 καθιστούν απαραίτητη την παρουσία Ρώσων εκπαιδευτών στους χώρους όπου θα τοποθετηθούν οι συστοιχίες των πυραύλων.

Την ίδια στιγμή, όμως, το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και στα αμερικανικά F35, δοκιμάζοντας πάνω τους τα συστήματα αναγνώρισης των S-400 με απώτερο στόχο τον ευκολότερο εντοπισμό και την καταστροφή τους σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στο μέλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ