Κοσμος

Μαμαρίν: Μια μητέρα χωρίς άλλη επιλογή από το να πουλήσει την 6χρονη κόρη της για 3.000 δολάρια (video)

Η άνευ προηγουμένου ξηρασία στο Αφγανιστάν χωρίζει οικογένειες για πάντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-afghan-girls.jpg
© Joe Raedle / Getty Images / Ideal Images

Η άνευ προηγουμένου ξηρασία που πλήττει το Αφγανιστάν έχει φέρει πολλούς γονείς σε τέτοιο σημείο απόγνωσης και ανέχειας που αναγκάζονται να πουλούν τα παιδιά τους για να επιβιώσουν.

Το CNN μίλησε με αρκετές οικογένειες στην πόλη Εράτ του δυτικού Αφγανιστάν που έχει πληγεί από την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και ξηρασίας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2018 ο αριθμός των εκτοπισμένων Αφγανών λόγω ξηρασίας ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφύγων λόγω της βίας που μαστίζει τη χώρα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 275.000 άνθρωποι στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στους δρόμους εκτοπισμένοι λόγω της ξηρασίας.

Το κύμα ανομβρίας πλήττει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. Η αγροτική παραγωγή στην περιοχή είναι ανύπαρκτη. Ακόμη και η καλλιέργεια οπίου είναι πεσμένη φέτος. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δείχνουν να σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς το Αφγανιστάν είναι μια ρημαγμένη κοινωνικά και οικονομικά χώρα εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται για πολλές δεκαετίες.

Έξω από το Εράτ σε έναν προσφυγικό καταυλισμό ο κάμεραμαν του CNN συνάντησε την Μαμαρίν. Μια γυναίκα που έχασε τον σύζυγό της στον πόλεμο, μια μητέρα με παιδιά και με κανένα εισόδημα για να τα συντηρήσει και να τα αναθρέψει. Η κόρη της Ακίλα είναι έξι ετών και είναι αυτή που θα θυσιαστεί για ζήσει όλη η υπόλοιπη οικογένεια. Η Μαμαρίν πούλησε την Ακίλα για 3.000 δολάρια. Την πούλησε στον Ναϊμουντίν, ο οποίος σκοπεύει να παντρέψει την Ακίλα με τον δεκάχρονο γιο του Σερ Αχά.

«Άφησα το χωριό μου. Έφυγα με τα τρία παιδιά μου εξαιτίας της ξηρασίας», λέει η Μαμαρίν. «Ήρθα εδώ ελπίζοντας σε μια βοήθεια. Δεν βρήκα καμία βοήθεια. Για να μην πεθάνουν τα παιδιά μου από την πείνα, έδωσα την κόρη μου σε έναν άνδρα για 3.000 δολάρια. Μέχρι στιγμής μου έχει δώσει μόνο τα 70 από τα 3.000 δολάρια.

«Γνωρίζει η Ακίλα τι την περιμένει;», ρωτά ο δημοσιογράφος του CNN. «Όχι», απαντά η μητέρα. «Δεν ξέρει ότι την πούλησα. Πώς να το ξέρει; Είναι ακόμη παιδί. Αλλά δεν είχα άλλη επιλογή». 

Mother had 'no other choice' but to sell her 6-year-old daughter

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ