- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σάλος στη Γαλλία με τις τιμές του Μακρόν στον στρατάρχη Πετέν που συνεργάστηκε με τους Ναζί (εικόνες)
Τιμάται για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι για την «προδοσία» του Δευτέρου
Φόρο τιμής στον Φιλίπ Πετέν και στους 7 άλλους στρατάρχες που συμμετείχαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποδώσει το γαλλικό κράτος το ερχόμενο Σάββατο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής.
«Είναι θεμιτό να τιμήσουμε τους στρατάρχες που οδήγησαν το στρατό μας στη νίκη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του χθες στο Βερντέν, πόλη μαρτυρική αλλά και πόλη-σύμβολο, όπου ο πρώην στρατηγός Φιλίπ Πεταίν μπόρεσε να αναδείξει τις οργανωτικές και στρατηγικές ικανότητες, κερδίζοντας στο τέλος τον τίτλο του στρατάρχη.
Στην τελετή, που θα γίνει στο στρατιωτικό μουσείο των Invalides (όπου και ο τάφος του Ναπολέοντα), θα παραστούν οι υψηλόβαθμοι Γάλλοι στρατιωτικοί.
Η αναφορά όμως του ονόματος του Φιλίπ Πετέν σε μία τιμητική τελετή στους Invalides ήταν αρκετή για να φουντώσει μια πολεμική που προφανώς δεν είχε προβλέψει ο πρόεδρος.
Ο γαλλικός λαός στην πλειονότητά του δεν έχει συνδέσει το όνομα του Πετέν με ανδραγαθήματα στον πρώτο Παγκόσμιο, αλλά με «προδοσία» στον δεύτερο Παγκόσμιο. Αποκτώντας την πλήρη εξουσία, μετέφερε τον Ιούλιο του 1940 τη γαλλική κυβέρνηση στην πόλη Βισύ (Vichy ) νότια του Παρισίου, στην κατεχόμενη ζώνη από τους Γερμανούς, με τους οποίους συνεργάσθηκε και συνέβαλε στις μαζικές μεταφορές Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων.
Με το τέλος του πολέμου καταδικάσθηκε σε θάνατο το 1945 για «indignite nationale» (σ.σ. εθνική προσβολή) ποινή που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια από τον Σαρλ Ντε Γκολ.
Η Λογική Μακρόν
«Δεν συγχωρώ τίποτα, αλλά και δεν σβήνω τίποτα από την ιστορία μας», είναι μια από τις απαντήσεις που έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον καταιγισμό αντιδράσεων όσων τον κατηγορούν για προσπάθεια αποκατάστασης του Πετέν.
Ο πρόεδρος όμως εξηγεί ότι διαχωρίζει τη δράση του Πετέν ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο. «Ο στρατηγός Πετέν ήταν ένας μεγάλος στρατιώτης κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν κάνω κανέναν συμψηφισμό και δεν κρύβω καμία σελίδα της ιστορίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Σε δεδομένη στιγμή μάλιστα, όταν βρέθηκε στο Βερντέν κατά το οδοιπορικό-μνήμης που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα, κατέφυγε στα λόγια του στρατηγού Ντε Γκολ για τον Πετέν όταν μετέτρεψε την ποινή θανάτου σε ισόβια :
«Το ότι δυστυχώς, σε άλλες εποχές στο χειμώνα της ζωής του και εν μέσω ακραίων γεγονότων και μεγάλης ηλικίας είχε καταδικαστέες αποτυχίες, η δόξα που απέκτησε στο Βερντέν 25 χρόνια πριν, οδηγώντας το γαλλικό στρατό στη νίκη, δεν θα αμφισβητηθεί και δεν θα αγνοηθεί από την πατρίδα» είχε πει ο Ντε Γκωλ. «Και είναι αυτό και μόνο που θα τιμήσουμε στους Invalides» τόνισε ο Ε. Μακρόν.
Οι αντιδράσεις
Σε μια εποχή που η πλειοψηφία των Γάλλων έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο, τα λόγια του για τον Πετέν λειτούργησαν ως εύφλεκτο υλικό και προκάλεσαν καταιγισμό αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν επικεφαλής των «Ανυπότακτων» με δηλώσεις του αλλά και μέσω twitter γράφει : « Ο Πετέν είναι ένας προδότης και ένας αντισημίτης. Τα εγκλήματά του και η προδοσία του είναι αδύνατο να διαγραφούν. Μακρόν, αυτή τη φορά είναι πολύ (το παράκανες). Η Ιστορία της Γαλλίας δεν είναι το παιγνίδι σου».
Ο Μπενουά Αμόν (πρώην υποψήφιος των σοσιαλιστών στην προεδρική) : «Τιμή και αποκατάσταση του Πετέν ; Η περιαγωγή (οδοιπορικό) μνήμης του Μακρόν είναι στην πραγματικότητα μια απίστευτη ηθική και δεοντολογική περιπλάνηση».
Ο Φλοριάν Φιλιπό πρώην δεξί χέρι της Λεπέν και νυν αρχηγός του νέου κόμματος των «Πατριωτών» : «Η αποκατάσταση του Πετέν είναι απαράδεκτη ιστορικά και ηθικά. Πρόκειται για ιστορικό σφάλμα του Μακρόν. Η νίκη του Βερντέν διαγράφηκε από την προδοσία και αισχρή συνεργασία του Βισύ (με τους Γερμανούς).
Η κατεξοχήν εβραϊκή οργάνωση Crif δήλωσε «σοκαρισμένη» από την απόφαση του προέδρου να τιμήσει τον Πετέν αποκλειστικά και μόνο για τη δράση του στον Πρώτο Παγκόσμιο.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατήγγειλε από πλευράς του την «κακή πολεμική» κατά του Εμανουέλ Μακρόν και έκανε έκκληση να σταματήσουν οι «αμφίβολοι συμψηφισμοί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.