- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τρίβουν τα χέρια τους Λεπέν και Σαλβίνι με τη νίκη του ακροδεξιού Μπολσονάρου στη Βραζιλία
Ποιος είναι ο Τσέζαρε Μπατίστι που θέλει ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά να εκδοθεί στην Ιταλία
Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους Μαρίν Λεπέν και Ματέο Σαλβίνι για τη νίκη του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία.
Οι επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» και της «Λέγκας του Βορρά» έστειλαν συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας.
«Καλή τύχη στον νέο πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας που κινδυνεύουν στη Βραζιλία» επεσήμανε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στο Twitter.
Σύμφωνα με τη Λεπέν, «οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις».
Σαλβίνι: Οι πολίτες έδιωξαν την Αριστερά
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε τη νίκη του Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ότι αναμένει την έκδοση στη Ρώμη του Τσέζαρε Μπατίστι, του Ιταλού συγγραφέα και πρώην μέλους μιας παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην Ιταλία.
«Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά! Καλή δουλειά στον πρόεδρο Μπολσονάρου, η φιλία μεταξύ των λαών μας και των κυβερνήσεών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή» έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.
«Και έπειτα από χρόνια μάταιων προσφυγών, θα ζητήσω να εκδώσουν στην Ιταλία τον "κόκκινο τρομοκράτη" Μπατίστι» πρόσθεσε.
Αυτοεξόριστος
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπολσονάρου είχε δεσμευτεί να εκδώσει τον Τσέζαρε Μπατίστι.
Πρώην μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την ιταλική δικαιοσύνη, ο συγγραφέας καταδικάστηκε ερήμην του σε ισόβια το 1993 στην Ιταλία για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε άλλες ανθρωποκτονίες στα τέλη της δεκαετίας του '70.
Σήμερα, σε ηλικία 63 ετών, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος και ζει αυτοεξόριστος στη Βραζιλία από το 2004, αφού πέρασε 15 χρόνια στη Γαλλία, όπου έχαιρε της στήριξης πολιτικών και καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στα μέσα Οκτωβρίου ο Μπατίστι είχε δηλώσει ότι, ακόμη κι αν εκλεγεί, ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για την έκδοσή του:
«Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η εκτελεστική εξουσία, αλλά η δικαστική» είχε αναφέρει ο ακροδεξιός πολιτικός, εξηγώντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το καθεστώς που θα του δώσει.
Ανησυχία στη Γαλλία
Την ίδια ώρα το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι παρατάξεις της Αριστεράς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επικράτηση του ακροδεξιού πολιτικου στη Βραζιλία.
Ειδικότερα, το κόμμα «La Republique En Marche» εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νίκη του Μπολσονάρου.
«Καμία Δημοκρατία δεν είναι προστατευμένη» επεσήμανε η εκπρόσωπος του κόμματος Ορόρ Μπερζέ στο Twitter, τονίζοντας ότι «οι Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα».
Από τη μεριά του, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε μέσω Twitter ότι σκέφτεται τους Βραζιλιάνους, «οι οποίοι είδαν να εκλέγεται ένας ξενοφοβικός, ομοφοβικός, μισογύνης, θαυμαστής της δικτατορίας, εχθρός των ΜΜΕ και ερασιτέχνης των fake news».
«Από τη μία ήπειρο ως την άλλη, από τον Ορμπάν ως τον Τραμπ, από τον Σαλβίνι ως τον Μπολσονάρου, η Δημοκρατία κλονίζεται. Οι εθνικιστές κερδίζουν και εκμεταλλεύονται την οργή των λαών» πρόσθεσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση-μήνυμα με μια πυρηνική έκρηξη να καταστρέφει το Τελ Αβίβ
Η ακτιβίστρια Μπετίνα Ζουρλί υπερασπίστηκε τους βανδαλισμούς ως μορφή πολιτικής αντίστασης
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.