- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Politico για τους «Μεγάλους Βαλκανικούς Αγώνες»: Ρωσία VS Δύση αλλά κι ένας ακόμα νέος παίκτης
Η Κίνα τρέφει φιλοδοξίες για την επέκταση του νέου δρόμου του Μεταξιού - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας;
«Είναι ένα τυπικό πρωινό στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας ή της χώρας που σύντομα θα είναι γνωστή ως Βόρεια Μακεδονία», γράφει ανταποκριτής του Politico, Bruno Macaes, ο οποίος «βλέπει» έναν νέο παίκτη στους «Μεγάλους Βαλκανικούς Αγώνες» πέραν του «συνήθους υπόπτου», τη Ρωσία.
Σε 13 ημέρες διενεργείται το κρίσιμο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την κύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το Politico υποστηρίζει ότι η Κίνα τρέφει φιλοδοξίες για την επέκταση του νέου Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του λιμανιού που ελέγχει στην Ελλάδα.
Ο ανταποκριτής του Politico Bruno Macaes δεν παραλείπει, φυσικά, να παρουσιάσει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα η έκβαση του δημοψηφίσματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σημειώνει το ρόλο που παίζει στην καμπάνια ενόψει της 30ης Σεπτεμβρίου το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» του Γιάνκο Μπάτσεφ -συνεργάτη του Αλεξάντερ Ντούγκιν, «του Ρώσου φιλοσόφου και προπαγανδιστή γνωστού για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη» αλλά και ότι η απώλεια της ΠΓΔΜ για τη Ρωσία μετά από εκείνη του Μαυροβουνίου «θα φαινόταν σαν απροσεξία» στη Μόσχα.
Χαρακτηρίζει τη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ως «φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη αιχμή σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια. Υπό την καθοδήγηση του “μυθικού” Όλεγκ Σέρμπακ, συμμαθητή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η πρεσβεία ανέπτυξε έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπίας που επισήμως διαθέτει πέντε αξιωματικούς, εκ των οποίων ο ένας ειδικεύεται στα ενεργειακά και δύο μιλούν τέλεια Αλβανικά και είναι επικεφαλής των επαφών με την μειονότητά τους στη χώρα».
Ο Bruno Macaes μιλά με τον εθνικιστή πολιτικό Λιούπτσο Παλέφσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «η Μακεδονία είναι πεδίο μάχης μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία πλευρά είναι η Δύση. Κι από την άλλη... η Κίνα». Όπως είπε στον ανταποκριτή του Politico o Παλέφσκι, «η Ρωσία είναι μόνον μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα» εξηγώντας ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν το νέο δρόμο του Μεταξιού κι ότι ο μόνος τρόπος για τη Δύση να σταματήσει αυτόν τον δρόμο «είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση στα Βαλκάνια».
Οι Κινέζοι, εξηγεί, θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα. Ο τρόπος για να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση στα Βαλκάνια, ισχυρίζεται.
Ο Παλέφσκι ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί χάος στη χώρα του, υποδαυλίζοντας τα πάθη με την αλλαγή του ονόματος για να εμποδίσει ή να διαταράξει τα κινεζικά σχέδια, αφού αν η ΠΓΔΜ πέσει σε χάος (ή ένταχθεί στο ΝΑΤΟ) «η Κίνα θα χάσει τον μόνο διαθέσιμο δρόμο προς την Ευρώπη, επειδή ο δρόμος μπορεί να περάσι μόνον μέσω τριών χωρών και οι δύο -Αλβανία και Βουλγαρία- είναι στο ΝΑΤΟ.
Ο Παλέφσκι λέει ότι οι Κινέζοι πρέπει να στηρίξουν το νέο κόμμα που ιδρύει, «ένα εθνκινιστικό κόμμα υπέρ της πολυπολικής παγκοσμιοποίησης».
Ωστόσο, ένας πράκτορας ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια, είπε στον ανταποκριτή του Politico ότι «οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλακούν με κάποιον όπως ο Παλέφσκι». Και δήλωσε λιγότερο αισιόδοξος από τους πολιτικούς προϊσταμένους του για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ.
Το ρεπορτάζ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, ενισχύει την οικονομική της επιρροή» στα Σκόπια, «ενώ η Ρωσία έχει μόνον έναν περιορισμένο στόχο κατά νου: να μην σταματήσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο δυτικό κλαμπ, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει, όταν γίνει μέλος. Καθώς τα Σκόπια κινούνται προς την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να ρίξουν κι άλλη άμμο στη μηχανή της Δύσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.