- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βραζιλία: Τέλος στην υποψηφιότητα Ντα Σίλβα από το Ανώτατο δικαστήριο
Ήταν φαβορί ο έγκλειστος πρώην πρόεδρος
Ακύρωσε την υποψηφιότητα του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, η πλειοψηφία των δικαστών του Aνωτάτου Eκλογικού Δικαστηρίου της Βραζιλίας, τέσσερις στους επτά συνολικά.
Χωρίς μια απροσδόκητη μεταβολή - οι δικαστές μπορούν αναθεωρήσουν την απόφασή τους μετά την ψήφο των δύο τελευταίων δικαστών που ακόμη δεν εκφράστηκαν επ΄αυτού- ο πρώην πρόεδρος Λούλα, 72 ετών, φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά φυλακισμένος από τον Απρίλιο για διαφθορά, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.
Ωστόσο, άλλες προσφυγές είναι δυνατές, κυρίως ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το αποτέλεσμα αυτό αναμενόταν, αλλά η ψήφος του δικαστή 'Εντσον Φατσίν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος που μίλησε, επέτεινε στιγμιαία την αγωνία.
Ο δικαστής στηρίχθηκε σε πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει «το σεβασμό του δικαιώματος του Λούλα να θέσει υποψηφιότητα» όταν εξαντληθούν όλες οι προσφυγές.
Ωστόσο οι ελπίδες του Λούλα τερματίστηκαν αργά το βράδυ μετά την απόφαση με πλειοψηφία 4 -1 του επταμελούς δικαστηρίου έπειτα από έξι ώρες συζητήσεων.
Η απόφαση του Ανωτάτου Εκλογοδικείου σβήνει ορισμένες αμφιβολίες για τις πιο αβέβαιες εκλογές της Βραζιλίας τις τελευταίες δεκαετίες, παρότι οι δικηγόροι του Λούλα δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Από την πλευρά του, το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα «αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του» στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα της αριστεράς μετά τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου που είναι φυλακισμένος για διαφθορά.
Χωρίς καν να περιμένει την ψήφο του τελευταίου των επτά δικαστών, το PT κατήγγειλε «τη βία που διαπράχθηκε" από το Ανώτατο Εκλογοδικείο σε βάρος της προσωπικότητάς αυτής της βραζιλιάνικης αριστεράς και ανακοίνωσε ότι θα "προσφύγει ενώπιον των δικαστηρίων για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Λούλα που προβλέπονται από τον νόμο και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί από τη Βραζιλία».
«Θα υπερασπιστούμε τον Λούλα στους δρόμους, με τον λαό, γιατί ο Λούλα είναι ο υποψήφιος της ελπίδας», έγραψε η ηγεσία του PT σε ανακοίνωση.
«Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο νόμος Ficha Limpa ("Καθαρό Ποινικό Μητρώο") εμποδίζει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε προσώπου που έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό», προσθέτει το κόμμα επικαλούμενο 145 υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του 2016 στην περίπτωση του Λούλα και από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς εκλέχθηκαν.
«Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο Λούλα δεν μπορεί να μετάσχει σε μια εκλογή γιατί είναι φυλακισμένος», προσθέτει το PT, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο Λούλα τη δεκαετία του 1980.
Το κόμμα επικαλείται επίσης τη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που κάλεσε πρόσφατα τη Βραζιλία να επιτρέψει στον Λούλα να μετάσχει στις προεδρικές εκλογές έως ότου εξεταστούν όλες οι νομικές προσφυγές του.
«Η Βραζιλία έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί» στην απόφαση της Επιτροπής, διαβεβαιώνει το κόμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.