- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αργεντινή: Καταρρέει το πέσο παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας
Έχει χάσει σχεδόν 20% της αξίας του μέσα σε δύο ημέρες
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιό της από 45% σε 60% επιχειρώντας να περιορίσει την πτώση του πέσο που έχει χάσει σχεδόν 20% της αξίας του μέσα σε δύο ημέρες.
Το πέσο Αργεντινής έχασε 7% χθες Τετάρτη και σήμερα σημείωσε εκ νέου πτώση 15,6% φθάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου με 39 πέσος για ένα δολάριο. Η υποτίμηση του αργεντινού νομίσματος από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει το 50%.
Στην Αργεντινή, όταν η οικονομική συγκυρία είναι ανησυχητική, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αγοράζουν μαζικά δολάρια, ένα νόμισμα «καταφύγιο», και η ισοτιμία του πέσο πλήττεται εξαιτίας αυτού.
Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Αργεντινής Μάρκος Πένια φάνηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το μέλλον της χώρας υπογραμμίζοντας πως «η Αργεντινή θα βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία του μετασχηματισμού» που άρχισε στα τέλη του 2015 ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.
«Δεν υπάρχει οικονομική αποτυχία», διαβεβαίωσε. «Είναι μια βαθιά αλλαγή, βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Την αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος, την αποδίδει στο ότι η οικονομία της Αργεντινής είναι «διαρθρωτικά ευάλωτη». «Πάνε δεκαετίες που έχουμε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος και δεν έγινε τίποτε για να λυθεί», δήλωσε.
Μετά την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη του 2015, η κυβέρνηση Μάκρι μείωσε από 6% σε 3,9% το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τον Ιούνιο η Αργεντινή έλαβε ένα δάνειο 50 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα τη δέσμευση να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα, με στόχο να περιοριστεί στο 1,3% το 2019.
Οι δημοσιονομικές περικοπές «είναι η μόνη λύση για να διορθωθεί ο ευάλωτος χαρακτήρας της οικονομίας», δικαιολόγησε ο πρωθυπουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.