- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
«Χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν: Διπλασίασε τους δασμούς σε πρώτες ύλες από την Τουρκία
Κατρακυλά η τουρκική λίρα - Απώλειες στη Wall Street - Ικανοποίηση Λευκού Οίκου για το «ισχυρό δολάριο»
Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να ταλανίζεται, με τα τουρκικά ομόλογα να τοποθετούνται πλέον στην κατηγορία «σκουπίδια» και την τουρκική λίρα να μη σταματά να χάνει την αξία της σε σχέση με το δολάριο.
Την ίδια στιγμή οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την μακροπρόθεσμη προοπτική της τουρκικής οικονομίας λόγω των μεγάλων δανείων της σε ξένο νόμισμα και την ανάγκη επαναχρηματοδότησης σε σύντομο χρονικό διάστημα του χρέους της (σ.σ. σε 230 δισ. ευρώ υπολογίζει ο οίκος Fitch τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Άγκυρας).
Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα έρχεται να προστεθεί και η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πανηγυρίζει, λέγοντας πως η τουρκική λίρα καταρρέει απότομα έναντι του «ισχυρού μας δολαρίου».
«Ο (δασμός) στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στον χάλυβα 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτήν την περίοδο» προσθέτει στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πτώση 19% για την τουρκική λίρα
Η ανακοίνωση Τραμπ για την αύξηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο είχε ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να σημειώσει πτώση 19% έναντι του δολαρίου.
Ειδικότερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ανερχόταν σε 6,6115 λίρες/δολάριο στις 16.35 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, και διαμορφώθηκε σε 6,87 μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου.
Απώλειες στη Wall Street
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση Άγκυρας-Ουάσιγκτον.
Πολλοί επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την πιθανότητα η κρίση να επηρεάσει και άλλες οικονομίες κρατών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στράφηκαν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.
Συγκεκριμένα, στις 16.48 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62%, ευρισκόμενος στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%,, στις 7.860,09 μονάδες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.