Κοσμος

Αμερικανός πάστορας: Ζητά να αρθεί η κατ' οίκον κράτησή του

Κατέθεσε προσφυγή σε τουρκικό δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
turkey-flag3242.jpg
©EPA/ERDEM SAHIΝ

Ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία, προσέφυγε εκ νέου σε δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να αρθούν η κατ' οίκον κράτηση και η ταξιδιωτική απαγόρευση που του έχουν επιβληθεί, μετέδωσε το Reuters.

Στο έγγραφο της προσφυγής, επισημαίνεται ότι το δικαστήριο πρέπει να σταματήσει οποιεσδήποτε «μη νόμιμες πολιτικές παρεμβάσεις» και να άρει τις προβλέψεις «δικαστικού ελέγχου» που του έχουν επιβληθεί.

Άγρια κόντρα

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτέλεσε αφορμή για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων Ουάσινγκτον-Άγκυρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να αγοράζουν Samsung και όχι iPhone, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στον διπλασιασμό των δασμών στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο, «παγώνοντας» παράλληλα την παράδοση των μαχητικών 5ης γενιάς F35.

Η σφοδρή αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να δεχτεί ισχυρές πιέσεις και διεθνείς οικονομολόγοι να χαρακτηρίζουν «μονόδρομο» την προσφυγή της Άγκυρας στο ΔΝΤ για οικονομική στήριξη.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ