Κοσμος

«Χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν: Διπλασίασε τους δασμούς σε πρώτες ύλες από την Τουρκία

Κατρακυλά η τουρκική λίρα - Απώλειες στη Wall Street - Ικανοποίηση Λευκού Οίκου για το «ισχυρό δολάριο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
trump32.jpg
©EPA/TRACIE VAN AUKEN/FILE

Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να ταλανίζεται, με τα τουρκικά ομόλογα να τοποθετούνται πλέον στην κατηγορία «σκουπίδια» και την τουρκική λίρα να μη σταματά να χάνει την αξία της σε σχέση με το δολάριο.

Την ίδια στιγμή οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την μακροπρόθεσμη προοπτική της τουρκικής οικονομίας λόγω των μεγάλων δανείων της σε ξένο νόμισμα και την ανάγκη επαναχρηματοδότησης σε σύντομο χρονικό διάστημα του χρέους της (σ.σ. σε 230 δισ. ευρώ υπολογίζει ο οίκος Fitch τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Άγκυρας).

Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα έρχεται να προστεθεί και η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πανηγυρίζει, λέγοντας πως η τουρκική λίρα καταρρέει απότομα έναντι του «ισχυρού μας δολαρίου».

«Ο (δασμός) στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στον χάλυβα 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτήν την περίοδο» προσθέτει στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πτώση 19% για την τουρκική λίρα

Η ανακοίνωση Τραμπ για την αύξηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο είχε ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να σημειώσει πτώση 19% έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ανερχόταν σε 6,6115 λίρες/δολάριο στις 16.35 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, και διαμορφώθηκε σε 6,87 μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου.

Απώλειες στη Wall Street

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση Άγκυρας-Ουάσιγκτον.

Πολλοί επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την πιθανότητα η κρίση να επηρεάσει και άλλες οικονομίες κρατών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στράφηκαν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, στις 16.48 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62%, ευρισκόμενος στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%,, στις 7.860,09 μονάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ