- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ: Μπορώ να αποσύρω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι απαραίτητο
Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου
«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τον ίδιο. Παράλληλα τόνισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ «παραμένει πολύ ισχυρη».
«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά.
Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.
Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε.
Τέλος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.