- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπρούνο Λεμέρ: Δεν γίνεται οι ΗΠΑ να είναι ο «χωροφύλακας» της παγκόσμιας οικονομίας
Η δήλωσή του Γάλλου υπουργού Οικονομίας με αφορμή την απόφαση της Ουάσινγκτον για αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι «ο χωροφύλακας» της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό France Culture, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επάνοδο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.
Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να «φύγουν» από το Ιράν, προτού πληγούν και αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές.
Κρίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι «σφάλμα» για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και από οικονομικής άποψης, ο Μπρουνό Λεμέρ παρατήρησε επίσης ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot.
«Σε δύο χρόνια, η Γαλλία τριπλασίασε το εμπορικό της πλεόνασμα με το Ιράν» υπογράμμισε ο Λεμέρ.
Ωστόσο, η αμερικανική απόφαση δίνει στις ξένες επιχειρήσεις «πολύ μικρές διορίες της τάξης των έξι μηνών» για να αποσυρθούν από το Ιράν, επεσήμανε.
«Αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (...) σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Αλλά πιο σημαντικό ακόμη από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα αρχής, ότι θα υπάρξουν υπεράκτιες κυρώσεις» έκρινε.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα έχει «τηλεφωνική επαφή έως το τέλος της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν για να εξετάσει μαζί του ποιες δυνατότητες υπάρχουν έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις».
Μεταξύ των ενδεχόμενων λύσεων, ο Λεμέρ αναφέρθηκε σε ρήτρες προτεραιότητας ή σε εξαιρέσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για να δούμε ποια αντίδραση μπορούμε να έχουμε απέναντι στις κυρώσεις αυτές».
Σύμφωνα με τον Λεμέρ, «το συνετό είναι πλέον αυτό που δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. Εμανουέλ Μακρόν), να βρεθεί ένας ευρωπαϊκός δρόμος που προτείνει άλλες λύσεις από αυτές που επιλέγει ο Αμερικανός πρόεδρος».
Ο υπουργός έκρινε ότι «η λογική της ισχύος δεν αιτιολογείται με το Ιράν. Αντιθέτως η συμφωνία επιτρέπει να πλαισιωθεί η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με έναν μηχανισμό επίβλεψης. Η έξοδος από τη συμφωνία δεν επιτρέπει πλέον να γίνεται ο έλεγχος αυτός» επεσήμανε.
«Η λογική της ισχύος δεν αιτιολογείται παρά μόνον ως έσχατη λύση, όταν περνάει κάποιος τις κόκκινες γραμμές, την οποία ακολούθησε ο Μακρόν όταν το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα» πρόσθεσε και σημείωσε: «Στην αντίθετη περίπτωση αυτή οδηγεί μόνον σε καταστροφές».
«Η ιρακινή κρίση του 2003 οδήγησε σε καταστροφή» συνέχισε. «Θεωρώ ότι η αμερικανική έξοδος από την ιρανική συμφωνία είναι πράγματι διπλωματικό σφάλμα» κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Λόγω της κατακερματισμένης ηγεσίας της Τεχεράνης
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.