Κοσμος

Σε δημοπρασία το Μπλε Φαρνέζε, «το διαμάντι των γαλαζοαίματων» (εικόνες, video)

Περνούσε από γενιά σε γενιά βασιλιάδων επί 300 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
farnese-blue.gif
Youtube/Sotheby's

Στο σφυρί βγαίνει για πρώτη φορά ένα σπάνιο και ιστορικό διαμάντι, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία πολλών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Το Μπλε Φαρνέζε περνούσε επί 300 χρόνια από γενιά σε γενιά και είναι η πρώτη φορά που δημοπρατείται. Το διαμάντι των 6,16 καρατίων, έχει σχήμα αχλαδιού και χρώμα σκούρο γκρι-μπλε.

jewel.gif

Εκτιμάται ότι η τιμή πώλησής του θα κυμανθεί από 3.690.000 έως 5.270.000 δολάρια. Η δημοπρασία θα γίνει από τον οίκο Sotheby’s, τον Μάιο στη Γενεύη.

First Look: The Farnese Blue – Witness to 300 Years of European History

Η ιστορία του

Εντοπίστηκε στα αδαμαντωρυχεία Γκολκόντα της Ινδίας και δόθηκε ως δώρο στην Ελισάβετ Φαρνέζε, το 1715, για τον γάμο της με τον βασιλιά Φίλιππο Ε’ της Ισπανίας. 

Το διαμάντι κληροδοτούνταν για περισσότερες από επτά γενιές, καθώς οι απόγονοι της Ελισάβετ και του Φίλιππου παντρεύονταν με άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Το πολύτιμο και ιστορικό κειμήλιο πέρασε με μια βασιλική κασετίνα από την Ισπανία, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία.

jewel.gif

Λέγεται πως την ύπαρξή του γνώριζαν μόνο οι στενοί συγγενείς και οι χρυσοχόοι της βασιλικής οικογένειας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ