Κοσμος

Βικτόρ Γιουστσένκο: Ο άνθρωπος που γεύτηκε και παραμορφώθηκε από το δηλητήριο των... γειτόνων της Ουκρανίας (video)

Ποιοι είναι ένοχοι; «Έχω μια απάντηση, αλλά δεν μπορώ να την ξεστομίσω»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Viktor Yushchenko: Ukraine's ex-president on being poisoned - BBC News

Πριν από 14 χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο βρέθηκε αντιμέτωπος με τον φιλορώσο υποψήφιο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις εκλογές του 2004. Ξαφνικά ο Γιουστσένκο βρέθηκε εκτός μάχης καθώς γεύτηκε το δηλητήριο της ρωσικής πολιτικής. Ο Ουκρανός πρώην πρόεδρος αρρώστησε αιφνιδίως ενώ ταξίδευε στην Αυστρία. Στο αίμα του οι γιατροί εντόπισαν ίχνη της τοξικής διοξίνης και από τη μια στιγμή στην άλλη ο Βίκτορ Γιουστσένκο άρχισε να παραμορφώνεται και να δίνει μάχη όχι για να εκλεγεί, αλλά για να κρατηθεί στη ζωή. Η Ρωσία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση αποδίδοντας τη δηλητηρίαση του Ουκρανού στο κακής ποιότητας φαγητό που είχε καταναλώσει.

Με αφορμή την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι  Σκριπάλ ο Βίκτορ Γιουστσένκο μίλησε στο BBC για τη δηλητηρίαση που άλλαξε για πάντα τη ζωή του:  «Όταν έφτασα στο σπίτι και φίλησα τη γυναίκα μου, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ‘τα χείλη σου έχουν μια μεταλλική γεύση’. Στη συνέχεια πήγα στην Αυστρία και τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα το σώμα μου άρχισε να πρήζεται. Το κεφάλι μου μεγάλωσε δραματικά και ο πόνος εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα μου. Σύμφωνα με την έρευνα, το δηλητήριο είχε προστεθεί στο ρύζι στο δείπνο που είχα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας».

Στην ερώτηση εάν πιστεύει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση, ο Γιουστσένκο απάντησε: «Έχω μια απάντηση, αλλά δεν μπορώ να την ξεστομίσω».

Η έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του Γιουστσένκο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως.

Για την υπόθεση Σκριπάλ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας είπε:  «Νιώθω πόνο για το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι τόσο τυφλή. Ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι τόσο εχθρικές η μία απέναντι στην άλλη και δείχνουν τόσο μικρή αλληλεγγύη όσον αφορά στις πολιτικές της Ρωσίας. Θα ήθελα αυτό που αποκαλούμε ‘Ενωμένη Ευρώπη’ να συνειδητοποιήσει τελικά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πολίτες της είναι η μεσαιωνική πολιτική που επιδιώκει η Ρωσία στον 21ο αιώνα».


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ